Amerika’daki Türk Öğrenci Yılın Sporcusu Ödülüne Aday

03/08/2022

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Francis Parker Lisesinde eğitim alan Türk asıllı Kenan Pala, atletizmde olduğu gibi toplum hizmetinde de farkındalık yaratmak için çalışıyor. Koşuya Francis Parker lisesinde devam eden ünlü atlet Pala, aynı zamanda Yale Üniversitesi bünyesindeki toplum çalışmalarına da katkı sağlıyor. Şu sıralar özellikle evsizler için çalışan ve toplumun bu konuda farkındalığını sağlamaya odaklanan Pala, başkalarına örnek olmaya çalışıyor.

 

Parker Brown ve Gold’daki son sezonunda Kaliforniya Liselerarası Federasyon Kros Şampiyonası’nı 14 dakika 51 saniyelik bir sürede tamamlayan Pala, toplum için çalışmalarının yanı sıra atletizmdeki başarısının da yıllar sürdüğünü söyledi. “Son sezonum için hazırlıklarım bir yıl önce başladı” diyen genç atlet, pandemi nedeniyle rekabetin ortadan kalktığını ancak ikinci sınıfta yarışmayı dördüncülükle bitirdiğini belirtti.

Eyalet kros yarışmasındaki başarılarına ek olarak Pala, Francis Parker Lisesi kampüsünden sadece 10 dakika uzaklıkta San Diego, California'daki Balboa Park'ta düzenlenen prestijli 2021 Eastbay Boys Kros Şampiyonası'nda 15:14.80'lik bir süre ile ikinci oldu. Ve aynı zamanda Amerika çapında USATODAY’in düzenlediği Lise Spor Ödülleri’nde Erkekler Kategorisinde Yılın Koşucusu Ödülüne Aday gösterildi. (All-USA TODAY HSSA Boys Cross Country Runner of the Year)

 

Köpek Terapistinin Oğlu İlham Verdi

Dört köpeği olan Pala, koşmaya köpeklerinden birinin davranış bozukluğu sergilemesiyle tanıştığı terapistin oğlu ile tanıştıktan sonra başlamış. Terapistin oğlunun triatloncu olduğunu öğrenen Pala, “O zamanlar ben de triatlonla ilgileniyordum ve bunun bir işaret olduğunu düşündüm. 7. sınıfa gidiyordum, iki yıl boyunca yüzdüm ve bisiklete bindim. Ancak yüzme bölümünü sevmedim. Daha sonra sadece koşmaya karar verdim. Lise birinci sınıfa giderken de sadece koşmaya odaklandım” diyerek koşu macerasının böyle başladığını belirtti.

Pala, spora zihinsel yaklaşımının fiziksel performansının tonunu belirlediğini söyledi.

"Ben farkındalığın büyük bir savunucusuyum" diyen Pala sözlerine şu şekilde devam etti "Kros takımımızdaki herhangi birine sorabilirsiniz. Koşmak aldatıcıdır. Bunun sadece fiziksel bir spor olduğunu düşünüyoruz çünkü gördüğümüz tek şey vücudun hareket etmesidir ancak yarışa kendinden emin ve kontrollü bir şekilde girmezseniz, korkunç bir şekilde gidecektir. Zihniniz sizi ele geçirdiğinde, vücudunuzun kontrolünü kaybedersiniz. Farkındalık, her gün antrenmanlarımda vurguladığım bir şeydir. Bunun için her gün meditasyon ve nefes egzersizleri yapıyorum. "

Kamu hizmeti çalışmalarını sürdüren Pala, San Diego Gençlik Komisyonuna atandı ve ayrıca Şanslı Ördek Yavrusu Gençlik Danışma Kuruluna (Lucky Ducklings Youth Advisory Board) üye.

Şanslı Ördek Yavrusu’nun, San Diego'daki Şanslı Ördek Vakfı'nın gençlik tarafından işletilen bir şubesi olduğunu ifade eden Pala, "Amaç, Lucky Duck Foundation'ın gençlik perspektifinde bağlamak zorunda olduğu bağlantıları ve kaynakları kullanmaktır. Odak noktamız gençlerin evsizliğidir ve bu tamamen gençlik tarafından yürütülmektedir. Şehrin karşı karşıya olduğu yerel bir evsizlik sorununu nasıl çözebileceklerine dair çeşitli çalışmalar yürüyoruz. "

 

Kaynak: Usatoday

Diğer Yazılar