Büyülü Ülke Amerika’da Öğrenci Olmak Zor Değil

02/06/2022


İster yaz okuluna gitmek isteyin, ister sertifika programlarına. Fark etmez. Amerika’da her zaman, herkes için, her şey mümkün. 3000’den fazla üniversite, binlerce program, ucuzdan pahalıya çok geniş fiyat alternatifleri, değişik coğrafyalara, özelliklere sahip şehirler. Ama arzunuz Amerika’da eğitim almaksa istediğiniz hedefe daha rahat ulaşmak için doğru adımları atmalısınız. Bizden yol göstermesi, artık gerisi size kalmış...

Önce İyice Bir Araştırmalı

Eğitim için Amerika’ya gitmeden önce birçok konuda araştırma yapmalısınız. Amerika gibi çok büyük ve her köşesinde farklı iklimler, farklı hayat tarzları olan, 3000’den fazla üniversiteye sahip bir ülke de, size en uygun olanı bulmak çok yorucu ama bir o kadar da önemlidir. Çünkü yanlış seçimler mutsuzluk ve başarısızlığı da birlikte getirecektir. Öncelikle Amerika’da yaşamak istediğiniz şehre ve yaşam tarzına karar vermelisiniz. Vereceğiniz karar doğrultusunda o bölgelerdeki okulları detaylı bir şekilde araştırmalısınız.

Eğer lisans veya yüksek lisans eğitimi için gitmek istiyorsanız mutlaka beğendiğiniz 15-20 kadar okula yazarak bilgi formu isteyin. Çünkü bu formlarda okulu tanıtan ve giriş şartlarını belirten en son bilgiler olacaktır. Aslında artık okulların web sitelerinden de ihtiyaç duyulan bütün bilgiler edinilebilmekte. Ama yine de okul ile irtibata geçmek, gözden kaçırabileceğiniz şeyleri de azaltacaktır. Ayrıca araştırma safhasında yurtdışı eğitim fuarlarına gitmek, orada okul yetkileri ile yüz yüze görüşmekte size bir çok bilgiyi ilk elden edinme imkanı sağlayacaktır. Bu arada lisans ya da yüksek lisans programları için ortalama bir yıl öncesinden başvurmanız gerekeceği için araştırmalarınıza çok daha önceden başlamanız gerektiğini unutmayın. Dil veya sertifika eğitimine gitmek için ise bu kadar zaman harcamanıza ve yorulmanıza gerek yok. Seçiminizi yapıp, okulun istediği şartları yerine getirerek kaydınızı yaptırdıktan sonra, geriye sadece gitmek kalıyor.

Ve Zor Zamanlar: Karar Aşaması

İnternetten, danışmanlık şirketlerinden, yurtdışı eğitim fuarlarından ve olabilecek her yerden çok detaylı araştırma yaptıktan sonra, gerçekten öğrencisi olmak istediğiniz okulları listeleyin. Tabii bu aşamalar özellikle lisans ve yüksek lisans başvuruları için önemli. Bu listeden istediğiniz en az 3 okula kesin başvuru yapmalısınız. Bu arada seçtiğiniz üniversitelerin şart koştuğu testlere girerek sonuçları başvurusu dosyasına koymayı unutmayın. Başvuru formunu online olarak doldurup gönderdikten sonra,  diğer istenen belgeleri (diploma veya çıkış belgesi, transkript, banka mektubu, referans mektupları, TOEFL, SAT, GMAT, GRE gibi testler, v.s) ve başvuru ücretini üniversitelere ulaştırın.

Şimdi Bekleme Zamanı!

Başvurduğunuz üniversiteler, evraklarınızı inceledikten sonra sizi kabul ederse bunu belirten bir kabul belgesi (akseptans) gönderir. Bu belgenin gelmesi için uzunca bir süre beklemeniz gerekebilir. Başvurduğunuz okuldan olumsuz yanıt gelme ihtimalini de unutmamak lazım. Bu heyecanlı bekleyiş bittiğinde eğer kabul belgeniz gelmişse bununla, öğrenci pasaportu almak için Milli Eğitim Bakanlığı’na ve öğrenci vizesi almak için de Amerikan Konsolosluğu’na gitmelisiniz. Bu bekleme süresinde yapacağınız en iyi şey ise İngilizcenizi ilerletmeye çalışmak olacaktır.

En Kritik Noktayı Unutmayalım! Para... Para... Para...

Amerika’da okul ücretleri çok çeşitlilik gösterir. Bölgesine, şehrine, okuluna göre fiyatlar değişir. Çok fazla sayıda üniversite bulunduğu için yıllık 15.000 dolardan - 100.000 dolara kadar farklılık gösteren fiyatlar mevcuttur. Dil okulların da fiyat farklılıkları çok olmamakla birlikte yaşam maliyetleri yine şehre göre ciddi değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle eğitim için Amerika’ya gitmeden maliyet hesaplarını çok iyi yapmalı ve orada kalacağınız süre boyunca harcamanız gereken para miktarının elinizde olduğundan emin olmalısınız.

Sıra Geldi Vize Başvurusuna

Vize başvurusu en önemli noktalardan biri. Bu kadar hazırlığa rağmen Amerikan Konsolosluğu’ndan elinizin boş dönme ihtimali var. Her aşamada olduğu gibi burada da destek almanız işinize çok yarayabilir. Çünkü bir yanlışınız bütün emeklerinizin boşa gitmesine neden olabilir. Vize başvurusu için öncelikle öğrencileri kabul eden okullardan, kendilerine I-20 olarak adlandırılan ve SEVIS (student and exchange visitor system - öğrenci ve değişim programı katılımcısı sistemi) numarasının yer aldığı belgeyi gönderilir. Bu belgenin öğrencilere ulaşmasının ardından www.fmjfee.com adresinden veya Western Union aracılığıyla SEVIS ücreti yatırılmalı ve 212-340-4444 numaralı telefondan çağrı merkezi aranarak vize başvurusu için randevu alınmalıdır. Göçmen olmayan vize başvuru formu DS160, vize görüşme tarihinden en geç iki gün önce doldurulmalı ve sisteme kaydedilmelidir. Başvuru yapmak isteyen kişiler DS 160 formuna http://istanbul.usconsulate.gov/ds160_info.html adresinden ulaşabilir. DS160 formunun onaylama sayfasının bir çıktısı, I-20 formu ve SEVIS dekontu birlikte vize başvurusunda sunulmalıdır.

Yine, Yeniden Karar Anı

Vizenizi aldığınızda Amerika’da kalacak yeri ayarlamanızın vakti geldi demektir. Birçok konaklama seçeneği arasında size en uygununu seçmeniz gerekecek. Genel olarak 3 tip konaklama şekli mevcut. Aile yanı, okul yatakhanesi ve ev kiralama. Eğer kendinizi evinizdeymiş gibi hissetmek, yaşayan bir evin içinde olmak istiyorsanız aile yanı konaklama tipi sizin için uygun olan olacaktır. En çok tercik edilen bu konaklama tipinde bir ailenin yanında, size verilen bir odada kalıyor, onların 3 öğün hazırladığı yemekleri yiyorsunuz. Aylık maliyeti ise ortalama 850 dolar civarında.

Yolculuk Zamanı

Bütün ayarlamaları yaptınız, bavulunuzu eksiksiz bir biçimde hazırladınız. Pasaportunuz ve vize başvurusu öncesinde almış olmanız gereken uçak bileti ile uçuş saatinden en az 3 saat önce havaalanında olmalısınız. Uzun bir uçuş gerçekleştireceksiniz. Yanınıza bol bol kitap, dergi hatta yazmayı seviyorsanız notlar almak, duygularınızı yazmak için küçük bir defter almayı unutmayın. Eğer uçak korkunuz varsa sizi sakinleştirecek bir şeyler içmenizi, bol ve rahat giysiler giymenizi, yanınıza belli bir miktar dolar ve  kimlik, pasaport, cüzdan gibi temel malzemelerinizi güven içinde taşıyabileceğiniz küçük bir sırt çantası almanızı öneririz.

Ve Amerika Macerası

Artık Başlasın!..

Uçaktan indiğinizde kuvvetle muhtemel “tanıdık yer hissi” içinde olacaksınız. Amerikan filmlerinden görmeye alıştığınız havaalanı sahnesi içindeymiş gibi. Sıraya girip, vizenin onaylanmasını beklemek ise çok heyecanlı. Çünkü hiçbir neden belirtmeksizin kapıdan geri gönderme ihtimalleri var. Açılan yeni yaşamın kapılarından geçip, havaalanından çıktığınız an ise, artık her şeyi kendi başınıza yapmanız gerekliliği ile yüzleştiğiniz ilk an. Macera başlasın!

 

 

Diğer Yazılar