24/08/2022
Heyecanla beklediğiniz gün geldi çattı! Belki yıllarca hayalini kurdunuz ve gerçek olmasına saatler kaldı. Yarın yeni bir geleceğe doğru uçacaksınız. Ailenizden, arkadaşlarınızdan, alışkanlıklarınızdan, odanızdan, şehrinizden çok uzaklara, eğitim için yurtdışına gideceksiniz. Bugüne kadar izlenmesi gereken bütün yolları izlediniz. Başvurularınızı yaptınız, kabul gelen okullardan birini tercih ettiniz, kayıt oldunuz, vizenizi aldınız, kendinizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak hazırladınız. Şimdi ise sıra eksiksiz bir bavul hazırlamaya geldi. Bu bavulun içine dünyanızı sığdırmanız lazım. Gittiğiniz yerde zorluk yaşamamanız, iyi bir başlangıç yapmanız geçmişiniz ve geleceğiniz arasında köprü kuran bu valize bağlı. En azından bir süre için… Bu kutunun içine koymanız gereken o kadar çok şey var ki! Haydi başlayalım…
Öncelikle şöyle büyük hatta oldukça büyük bir valiz bulmanız lazım. Adınızı ve iletişim bilgilerinizi yazdığınız bir etiketi de valiz sapına takmayı unutmayın. Buldunuz mu devasa bavulu? Yatağınızın üstüne kapağı açık bir vaziyette koyun. Geçin karşısına ve başlayın doldurmaya… Tabii listenin başında unutursanız, sizi perişan edecekler var.
Öncelikle pasaport ve uçak bileti. İçinde kapı gibi vizenizin bulunduğu pasaportunuzu ve biletinizi uçakta yanınıza alacağınız bir sırt çantasının güvenli iç gözüne koyun. Havaalanına doğru yola çıkmadan mutlaka tekrar bir kontrol edin. Her şey yerli yerinde mi, emin olun. Yine aynı çantaya gideceğiniz okuldan gelen kabul mektubu, kabul kağıtları, okulun ve kalacağınız yerin adres ve telefon bilgileri, cep telefonu (hattınızın yurtdışı aramalara açık olup olmadığını öğrenin) , nakit para (gideceğiniz ülkenin para birimine çevrilmiş) ve uluslararası kullanıma açık, limiti yüksek bir kredi kartını da dikkatlice yerleştirmeyi unutmayın. Her eşyanın ve evrakın ayrı bir yeri olsun ve siz bu yerleri ezberlemeye çalışın ki, pasaport kuyruğunda bütün çantanızı boşaltmak zorunda kalmayın!
Olmazsa Olmazlar 2 Bu bölümde de unutursanız çok üzülecekleriniz var. Ailenize, arkadaşlarınıza kısacası sevdiklerinize ait bir kaç fotoğraf, odanızdan size evinizi, Türkiye’deki yaşantınızı hatırlatacak bazı özel eşyalar, varsa uğurunuz, nazar boncuğu, inanıyorsanız kazaya, belaya karşı küçük dualar… İsterseniz sırt çantasına, isterseniz sizi kapağı açık bir şekilde bekleyen bavulunuzun iç gözlerine…Evet, şimdi daha iyi hissediyorsunuz değil mi? En azından artık çantanızda kendinizden parçalar var ve sizinle birlikte geliyorlar…
Yolda ihtiyaç Duyacaklarınız Tabii yine sırt çantasını doldurmaya devam ediyoruz. Yolda başka nelere ihtiyacınız olabilir? “Bir küçük şişe su” diye düşünmeyin bile! Artık uçaklarda, içi sıvı dolu ne varsa yanınıza almanız yasak! Suyu hostesten isteyeceksiniz! Uçak korkunuz varsa hafif çapta sakinleştirici (mesela passiflora), naneli sakız veya şeker, bir paket bisküvi, yorulmadan okuyabileceğiniz hafif bir kitap, güneş gözlüğü, ıslak mendil ve damardan Türkçe şarkılarla donatılmış bir Spotify listesi. Tabii buna aslında gittiğiniz ülkede, özellikle ilk haftalarda daha çok ihtiyaç duyacaksınız. Eğer İstanbullu iseniz Mazhar Fuat Özkan’ın ‘Bu Sabah Yağmur Var İstanbul’da’ şarkısını da listenize mutlaka eklemelisiniz. Bu parçalar ilk günlerde ağlamanızı kolaylaştıracak, bu da aslında bulunduğunuz yere alışmanın ilk adımları olacak…
Gittiğiniz ülkede ihtiyaç duyacaklarınız sıra geldi o büyük bavula. Gideceğiniz ülkede hiç dönmeden kaç ay geçireceğiniz, o aylarda hangi mevsimlerin geçeceği, o ülkenin hangi yarım kürede olduğu, güneş ışınlarının bulunduğunuz yere hangi eğimle vurduğu, parasının Türk parasına karşı değeri, alışverişin pahalı olup olamadığı gibi birçok dış etken bu valize konacakları belirleyecek aslında. Bu tespitleri kafanızda yaptıktan sonra ayaklardan başlayarak yukarı çıkmanızı öneririm. Böylece atlama yapma şanısınız en aza iner. Önce sevilen, sonra iklimin ve yaşam şeklinin mecbur ettiği ayakkabılar… Naylon torbalar içinde valizin iç kenarlarına konur. Eğer çok titizseniz banyo ve el–yüz havlusu da koymayı unutmayın. Pantolonlar, şortlar, etekler, elbiseler, t-shirtler, şapkalar… İklim, mevsim, şehir neyi gerektiriyorsa 2’şer, 3’er atın bavula. Ayrı küçük bir çantada diş fırçası, diş macunu, tırnak makası, siz siz yapan parfümünüz...
Adaptör ve telefon şarj aleti de sizi sonra ağlatabilecek eşyalar sınıfında. Baştan bir göze yerleştiriverin. Sevdiğiniz Türk yazarlardan birkaç roman veya şiir kitabı da almayı ihmal etmeyin. Tabii öğrenci evlerinde aç kaldığınız günlerde yapmak ve kokusuyla özlem gidermek için annenizden yemek tarifleri de almayı unutmayın. Acil Durumlar bavulun içine koymak üzere dışı sertçe küçük bir çanta daha ayarlayın. İçine bünyenizin alışık olduğu bir antibiyotik ve ateş düşürücü koyun. Her derde deva bepanthol krem, yara bandı, derece, burun spreyi, boğaz pastilini de uygun şekilde çantanızın içine yerleştirin.
Yurtdışına çıkarken sağlık ve kaza sigortası yaptırmayı sakın unutmayın. Tabii acil durumlar için gerekenler bunlarla sınırlı değil. Kahve tiryakisiyseniz 5-6 paket Türk kahvesi, kahvaltı düşkünüyseniz zeytin, İzmirliyseniz paket paket Çiğdem (bildiğimiz çekirdek) de kriz durumları için çantaya konmalı. ”Terzi kendi söküğünü dikemez.” demişler ama siz terzi olmadığınıza göre taşınabilir dikiş setinden de bir tane yanınıza alın.
Bir de yanınıza alırsanız hayatınızı kaydıracaklar, bütün planlarınızı suya düşürecekler, sizi kara listeye sokacaklar var… Ateşli silahlar, uyuşturucu / uyarıcı maddeler, fazlasıyla bol miktarda para, mücevher, ticaret amaçlı götürüldüğünü düşündürten sayıda her türlü eşya…. Siz siz olun bunlardan bir çoğunu ne bavulunuza, ne de hayatınıza almayın! Bir de başkasının yurtdışına çıkarken götürmeniz için verdiği (arkadaşınız, ahbabınız olsa bile) içinde ne olduğunu bilmediğiniz kapalı paketleri asla kabul etmeyin! Bugüne kadar bir çok insan, tanıdıklarının verdiği kapalı paketler yüzünden hiç beklemediği olaylar ve kötü sonuçlarıyla karşılaştı. Evett.. Artık valiziniz hazır. Yatma vakti geldi. En az iki saati birden kalkmanız gereken vakte kurduktan sonra rahatlıkla uyuyabilirsiniz. Yarın sizin için yepyeni bir gün… Yarın sizin için unutulmaz bir başlangıç…
20/09/2024
20/09/2024
16/09/2024
06/09/2024
27/08/2024