Tecrübenin Işığı

02/06/2022


BATUHAN KESOĞLU

Northwestern Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi Bölümlerini burslu olarak okuyor. Şu anda 1. sınıf öğrencisi.

Hangi liseden mezunsunuz? Lise de nasıl bir öğrenciydiniz?

Galatasaray Lisesi mezunuyum. Liseyi yatılı olarak okudum. Genel anlamda başarılı bir öğrenciydim ve okulumu ikincilikle bitirdim. Mümkün olduğunca ders dışı aktivitelere de dahil olmaya çalıştım. Okul başkanlığı yaptım, İngilizce kulübünde aktif bir rol alıp Model Birleşmiş Milletler ve Avrupa Gençlik Parlamentosu Konferanslarına katıldım, voleybol takımında oynadım, okulun müzik grubunda bas gitar çaldım ve müzik kulübü başkanlığı yaptım.

Northwestern Üniversitesine başvurmak için nasıl bir hazırlık yaptınız?

Amerika’da okumaya 10. sınıfta Amerika’ya yaptığım bir ziyaretten sonra karar verdim. Döndükten sonra hemen hiç vakit kaybetmeden SAT sınavlarına hazırlanmaya başladım. Türkiye’deki üniversite giriş süreci kadar olmasa da bu sınavların da oldukça vakit ve efor gerektiren hazırlık süreçleri var. Bu nedenle erken çalışmaya başlamak çok önemli. Aynı zamanda konuyla ilgili tecrübeli ve başvuru sürecini daha önce tamamlamış bir danışmanla çalışmak neredeyse kaçınılmaz. Sınav süreci bittikten sonra kendime bir okul listesi hazırladım ve başvurularım üstünde çalışmaya başladım. Bu noktada essayler (kişinin kendisi ve gelecek hakkındaki hedeflerini anlattığı yazı) ve kişisel özgeçmiş fazlasıyla önem kazanıyor. O nedenle aşağı yukarı her gün oturup bunların üzerinden geçtim ve içime sinene kadar değiştirdim.

Burslu okuma imkanını kazanmak için ne gibi çalışmalar yaptınız?

Northwestern özel bir okul ve uluslararası öğrencilere burs sağlıyor. Benim bursum tamamen Northwestern Financial Aid tarafından karşılanıyor, herhangi başka bir şirketten yardım almıyorum. Her özel okulun burs başvurusu farklı adımlardan oluşuyor ama web siteleri bu konularda genellikle fazlasıyla detaylı ve açık.

Peki nasıl gidiyor eğitiminiz? Zorlanıyor musunuz?

Okuduğum alandan çok memnunum. Northwestern dünya sıralamasında Endüstri Mühendisliğinde hep ilk 10’da olan bir okul. Okulun kaynakları, profesörleri ve materyalleri tamamen emrimize amade. Dersler oldukça zorlayıcı ama kesinlikle ilgi çekici. Gerçek hayata uygulanabilirlik bakımından Türkiye’deki arkadaşlarıma kıyasla çok daha derin bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Yaptığımız bütün grup projeleri, case studyler, ödevler gerçek hayat örneklerinden oluşuyor. Hemen hemen her öğretmen benimle kişisel bir seviyede iletişime geçiyor, ismimi biliyor, her an yardımcı olmaya çalışıyor. Akademik anlamda kesinlikle fazlasıyla tatmin edici bir üniversite hayatı geçiriyorum. Ama kolay olduğunu söyleyemem. Bazı haftalar ders saati dışında en az 30 - 40 saat çalışma gerektiriyor. Sınavlar derste öğrendiğiniz bilgiler dışında, analitik düşünme becerilerinizi de test ediyor, fazlasıyla düşünmeye zorluyor.

Bir öğrenci olarak buradaki hedefiniz nedir?

Bir öğrenci olarak hedefim okulumun kaynaklarını vaktim yettiği surece kullanarak zaten kişisel ilgim olan Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi dallarını yeteneğim çerçevesinde öğrenmek. Tabi ki üniversite bir yaşam tecrübesi ve sadece derslerden oluşmuyor, bu nedenle aynı zamanda kişisel gelişimimi sağlamak, yeni kültürlerle tanışmak, olabildiğince ufkumu genişletmek de hedeflerim arasında.

İlerde olmak istediğiniz kişi kim? Hedefiniz, yapmak istedikleriniz neler?

Tabi ki hedeflerim ve hayallerim var ama ileriyi konuşmak için çok erken. Hayatta karşılaştığım zorluklar bana enerji veriyor ve onları aşmak için çabalamak kendimi geliştirmemi sağlıyor. Bu nedenle en büyük isteklerimden biri her gün farklı bir zorlukla uğraşıp, problem çözebileceğim ve aynı zamanda topluma katkıda bulunabileceğim bir çalışma ortamına sahip olmak.

Sizin gibi burslu bir şekilde yurtdışında üniversite okumak isteyen kişilere arzu ettikleri okula kabul edilebilmeleri için neler yapmalarını önerirsiniz?

Sıkı çalışma Amerika sürecinde en önemli özellik diyebilirim. Bu süreç çok uzun ve zorlu, bu nedenle çoğu zaman yorucu hatta bıktırıcı olabiliyor ama pes etmediğiniz sürece hedefiniz ulaşılamaz değil. Bütün kaynaklarınızı kullanmaya çalışın. Tanıdığınız ve size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz herkesle iletişime geçin. Kesinlikle önceki yıllarda derslerinizi ve sosyal aktivitelerinizi aksatmayın. Not ortalamanız ve topluma bulunduğunuz katkılar başvurularınızın en önemli parçaları. Ve en önemlisi kendinize güvenin. Essaylerinizde ve başvurularınızın genelinde kendinize ne kadar inanır ve güvenirseniz okulları da size güvenmeye o kadar kolay ikna edersiniz. Hiç bir hedefi kendiniz için fazla yüksek görmeyin. Eleştirileri ve yorumları dikkate alın ama motivasyonunuzu etkilemelerine kesinlikle izin vermeyin.

 

 

Diğer Yazılar