Türk Doktordan Kanser Teşhisinde Önemli Buluş

03/08/2022

Doçent Doktor Gözde Durmuş, kanserli hücreleri hızlı ve ucuz şekilde tespit edebilen manyetik çip geliştirdi.

Doçent Doktor Gözde Durmuş, 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Moleküler biyoloji bölümünde lisans eğitimine başladı. Fulbright bursunu kazanarak yükseköğrenim için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti.

2014 yılında Stanford Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak göreve başladı. 2015 yılında MIT Technology Review dergisinin her sene seçtiği "35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi"nde (Innovators Under 35, TR35), tıp ve biyolojide çığır açan 35 liderlerden biri olarak seçildi.

Stanford Üniversitesi’nde kendi laboratuvarında çalışmalarını yürüten Doçent Doktor Gözde Durmuş, geliştirdiği manyetik çiple, kandaki kanserli hücreleri hızlı ve ucuz bir şekilde tespit edebiliyor. Amerika’nın Sesi kanalına konuşan Durmuş geliştirdiği teknolojinin, “kanda gezen ve kanserin bir organdan diğerine taşınmasına neden olan hücreleri ayıkladığını” anlattı.

Kanserli kan hücrelerinin, sağlıklı beyaz kan ve kırmızı kan hücrelerine göre çok daha hafif olduğunu anlatan Durmuş, geliştirdikleri sistemin bu farklılıktan yola çıkarak kanda olmaması gereken sağlıksız hücrelerini kolaylıkla bulduğunu kaydetti.

Çipin, buzdolabı üzerinde kullanılan mıknatıslar kadar güçsüz iki mıknatıs ve plastik parçalardan oluştuğunu anlatan Doktor Durmuş, “Bir çipin bize yapım maliyeti 5 dolar” dedi.

Sonuçlar heyecan verici olduğunu söyleyen Durmuş, “Özellikle araştırma merkezleri şu anda kullanabilirler ama bu teknolojileri evde kullanabileceğimiz hale getirmek için çalışıyoruz” dedi.

 

Kaynak: amerikanınsesi.com

Diğer Yazılar