Fas'ta Lisans, Yüksek Lisans, Doktora Bursu!
21/05/2024
Fas'ta eğitimin kapıları açılıyor! Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde toplam 25 kontenjan için başvurular başladı. Son başvuru tarihi 27 Haziran 2024, bu şansı kaçırma! Sözlü sınav için tarih ise 2 Temmuz 2024.
ÖZEL ŞARTLAR:
- Burslar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmekte.
- Burslar lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde verilmekte.
- Eğitim dili Fransızca’dır.
- Eğitimin niteliği ve süresi ne olursa olsun, burs miktarı ayda 750,00 Dirhem'dir. (Yaklaşık 75 ABD Doları.) Bu miktar olası vergilere tabi olabilir. (Üniversite konaklama ücretleri.)
- Bursun ödenmesi, öğrencinin kayıtlı olduğu kurumda fiili ve düzenli olarak bulunmasıyla bağlantılı.
- Lisans bursuna başvuracak adayların, "çok iyi" ya da "iyi" derecede mezuniyete sahip olmaları gerekmekte.
- Lisans bursuna başvuracak adayların 19-23 yaş arasında olması gerekir.
- Yüksek lisans bursuna başvuracak adayların, en az "iyi" derece ile alınmış lisans diplomasına sahip olmaları gerekmekte.
- Yüksek lisans ya da doktora programına başvuracak adayların seçtikleri üniversite ve bölümü belirtmeleri gerekmekte. Üniversite ve bölümler hakkında adaylar www.enssup.ma adresinden ya da Fas'taki üniversitelerin internet sayfalarından bilgi alabilirler.
- Arap dili ve edebiyatı ile İslami araştırmalar bölümlerinde dersler Arapça düzenlenecek. Bu bölümlere başvuran adayların iyi derecede Arapça bilmeleri gerekmekte.
- Başvuracak bölümlere göre adayların Arapça ya da Fransızca'ya hâkim olmaları gerekmekte.
- Adaylar programlar, başvuru koşulları, üniversiteler ve diğer hususlar hakkında www.fuia.ma, www.ennsup.gov.ma, www.men.gov.ma ve www.ofppt.ma adreslerinden detaylı bilgiye ulaşabilecekler.
- Adayların Fas'a gitmeden önce uzun süreli vize (öğrenim vizesi) almaları gerekmekte.
- Adayların, burada belirtilmeyen diğer hususlar için Fas tarafına ait başvuru yönergesini dikkatle incelemeleri gerekmekte. (Yönerge için tıklayınız)
- Adayların, Bakanlığımıza www.basvuru.meb.gov.tr adresinden çevrimiçi başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmekte. Başvurusu bulunmayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklar.
- Adayların, “başvuru için istenilen belgeler”i hazırlamaları ve sözlü sınav tarihinde yanlarında hazır bulundurmaları gerekmekte.
- Belgelerin, Fransızca hazırlanması gerekmekte.
BAŞVURU İÇİN İSTENİLEN BELGELER:
A. Lisans Bursuna Başvuracak Adaylar İçin
- Ortaöğretimin son sınıfına ait transkript
- Ortaöğretime ait transkript
- T.C. Kimlik Kartı örneği
- Pasaport (Eğer varsa)
- Adli Sicil Belgesi
- Sağlık raporu (Verem ve başta olmak üzere bulaşıcı hastalık taşımadıklarına ve aşılandıklarına dair ibare de bulunmalıdır)
- Ortaöğretim diploması
B. Yüksek Lisans ve Doktora Bursuna Başvuracak Adaylar
- Lisans Diploması
- Transkript
- Doktora bursuna başvuracak adaylar için, yüksek lisans tezi ve doktora tez projesi
- T.C. Kimlik Kartı Örneği
- Pasaport (Varsa)
- Adli Sicil Belgesi
- Sağlık raporu (Verem ve başta olmak üzere bulaşıcı hastalık taşımadıklarına ve aşılandıklarına dair ibare de bulunmalı)
DİĞER DETAYLAR:
- Başvuru yapacak adayların, yukarıda yer alan Fas tarafına ait başvuru yönergesini ve başvuru koşullarını dikkatli bir şekilde incelemeleri ve başvurularını o doğrultuda yapmaları gerekmekte.
- Bakanlığımıza yapılacak başvurudan önce adayların burada yer alan rehberi incelemeleri gerekmekte.
SÖZLÜ SINAVA DAİR DETAYLAR:
- Teslim edilecek belgeler 3'er nüsha halinde 3 adet telli dosya içinde mülâkat saatinde komisyona teslim edilecektir. Eksik belgeler ve/veya usulüne uygun hazırlanmamış belgeler işleme alınmayacak.
- Adayların, Bakanlığımız başvuru sistemindeki başvurularını eksiksiz bir şekilde tamamlamaları ve başvuruyu kaydettiklerinden emin olmaları gerekmektedir. Başvuru sisteminde kaydı bulunmayan adaylar sözlü sınava kabul edilmeyecekler.
- Adaylar, Bakanlığımızdan herhangi bir çağrı ya da e-posta beklemeden, sözlü sınav tarihinde, saat 10.00'da aşağıda belirtilen adreste hazır bulunacaklar.
SÖZLÜ SINAV ADRESİ:
MEB AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
Emniyet Mah. İncitaş Sokak, MEB Beşevler Kampüsü C Blok
Beşevler/Yenimahalle/ANKARA
BİLGİ İÇİN:
Murat YILMAZER
e-posta: abdigm_uab@meb.gov.tr
Diğer Yazılar
20/09/2024
The Times and The Sunday Times 2025 Birleşik Krallık üniversite sıralamaları yayımlandı. Listede üniversiteler öğretim kalitesi, araştırma performansı, öğrenci memnuniyeti ve mezun başarılarına göre değerlendirildi. Açıklanan listeye göre, Birleşik Krallığın En iyi üniversitesi, London School of Economics and Political Science oldu.
20/09/2024
Fransa'daki yükseköğretim kurumlarına bu yıl 430 bin 466 yabancı öğrenci kayıt yaptırdı. Fransa Dışişleri ve Yüksek Öğretim bakanlıkları tarafından yayımlanan verilere göre, bu sayı bir önceki yıla kıyasla %4,5 artış gösterdi. Geçen yıl yaşanan durgunluğun ardından, Asya-Pasifik bölgesinden gelen öğrenci sayısında önemli bir hareketlilik gözlendi. Tüm eğitim kurumları bu artıştan faydalanırken, özellikle işletme okulları en yüksek büyümeyi kaydetti.
16/09/2024
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, 2020'den bu yana ilk kez uluslararası öğrenciler için gerekli olan maddi kaynak miktarını artırarak, yabancı öğrencilere yönelik yaşam giderleri gereksinimlerini sıkılaştırdı. 2024 yılı itibarıyla duyurulan yeni düzenlemeler, Londra'da eğitim görecek öğrencilerin vize başvurusu yaparken aylık 1.483 £, Londra dışındaki şehirlerde eğitim alacak olanların ise aylık 1.136 £ birikime sahip olmalarını şart koşuyor. Londra’da dokuz aylık bir eğitim dönemi için öğrencilerin toplamda 13.348 £ maddi birikim göstermeleri gerekecek. Bu oranlar daha önce sırasıyla 1.447 £ ve 1.109 £ olarak belirlenmişti.
06/09/2024
Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi (USCIS) , uluslararası öğrencilere yönelik F ve M vizesi kurallarında önemli güncellemeler yaptı. Bu düzenlemeler, öğrencilere çevrimiçi eğitim, OPT (Opsiyonel Pratik Eğitim), okul transferleri ve yurt dışında eğitim konularında daha fazla esneklik sağlıyor.
27/08/2024
Avustralya Hükümeti, 2025 yılında yalnızca 270.000 uluslararası öğrenci kaydına izin verileceğini açıkladı. Hükümet, bu kararı artan göçmen sayısının emlak sektöründeki kira fiyatlarına etkisini kontrol etmek amacıyla aldığını belirtti. Özellikle pandemi döneminde oluşan işgücü boşluğunu doldurmak için uluslararası öğrenci ve göçmen politikalarındaki imtiyazların kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.