2023-2024 Erasmus+ Staj Hareketliliği Başvuruları Başladı

09/03/2023

Öğrencilere Avrupa'da staj imkanı veren Erasmus+ Staj Hareketliliği Programı için 2023-2024 dönemi başvuruları başladı. Son başvuru 24 Mart 2023.

1 ) Uygunluk Kriterleri:

– Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (Lisans, Yükseklisans, Doktora) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması

1. a) Birinci kademe (Lisans) öğrencilerin son genel not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması

2. b) İkinci ve üçüncü kademe (Yükseklisans, Doktora) öğrencilerin genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması

– Yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. Birinci sınıf öğrencileri için, mevcut kurumda transcript oluşmamışsa lise mezuniyet notunun en az 75/100

– Mezun olmamış olması.

– Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus faaliyetlerinden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ay’ı geçilemeyecek olması.

2) Başvuru Adımları:

– Başvurular 06 Mart 2023- 24 Mart 2023 tarihleri arasında alınacaktır.

– Öğrenciler  Erasmus Başvuru Portalı  giriş yaptıktan sonra E-devlet seçeneği ile giriş yaparak online başvuru yapacaklardır.

–Başvuru tarihleri öncesinde ve sonrasında başvuru yapılamaz. Sistemden başvuru 06.03.2023 saat 00:00 itibari ile aktif olacaktır ve Başvuru dönemi sonunda sistem otomatik olarak kapanacaktır.

-Erasmus Başvuru Portalı Üniversitemize ait değildir. Sistemden kaynaklı teknik gecikmelerden dolayı başvurunun son günlere bırakılmaması önerilmektedir.

ÖNEMLİ UYARI:
Öğrencilerimiz başvurularını yaparken @istanbulticaret.edu.tr uzantılı e-mail adreslerini kullanmalıdırlar. Kendi e-mail adreslerine, üniversitemiz web sitesinden girerek, oluşturdukları hesapları onaylayabilirler.

-Tüm resmî yazışmalar ve karşı kurumlarla yapılacak yazışmalarda öğrencilerin, @istanbulticaret.edu.tr uzantılı mail adresleri kullanılacaktır.

– Öğrenciler başvuru süreci içerisinde geçerli not ortalaması gösterir transkriptlerini ( Mühürlü veya E-imzalı transkripler dışındaki transkriptler kabul edilmeyecektir. 1 kopya-İngilizce ) başvuru sırasında sisteme yüklemelidirler.  24 Mart 2023 24:00 a kadar  evraklarını sisteme yüklemeyenlerin online başvuruları geçersiz sayılacaktır.

– Başvuru formunuzu tamamlamayı unutmayınız. Tamamlanmamış başvurular, sisteme düşmeyecektir ve başvuru geçersiz sayılacaktır. !!!

– Erasmus İngilizce sınavından muaf olmak isteyen adaylar için, partner üniversitenin talep ettiği dil yeterliliğini kanıtlayacak belge (Minimum B2 seviyesinde TOEFL, IELTS, YDS, PTE, YÖKDİL) başvuru formu dosyalar kısmına ilgili evrak seçilerek eklenmelidir.

Staj yerinin bulunması aday öğrencilerin sorumluluğundadır. Erasmus Staj Hareketliliği sadece Erasmus program ülkelerinde gerçekleştirilebilir. Hareketlilik tarihi en son 31 Mayıs 2024 tarihinde bitecek şekilde staj hareketliliği gerçekleştirilmelidir.

3)  Erasmus İngilizce Yeterlilik sınavı – Başvurusu geçerli olan adaylar, İstanbul Ticaret Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı tarafından hazırlanan İngilizce yazılı + sözlü sınava katılmaya hak kazanacaktır. Yazılı sınavdan geçerli not (65 ve üstü) alan öğrenciler sözlü sınava girme hakkını elde edeceklerdir. Sınav B2 düzeyinde olacaktır.

– Örnek sınav için buraya tıklayınız.

– Yazılı sınav:  06 Nisan 2023 Perşembe Sütlüce Kampüsünde yüze yüze yapılacaktır.

– Sözlü Sınav: 27 Nisan 2023 Perşembe Sütlüce Kampüsünde yüze yüze yapılacaktır.

Sınav Salonları ve listeleri, başvuruların sona ermesinden sonra Değişim Programları Koordinatörlüğü web sitesinde duyurulacaktır.

4) Seçim Kriterleri:

– GNO: %50

– İngilizce Dil Yeterlik Sınavı: % 50

(Toplam 100 puan üzerinden yazılı sınavın katkısı %75 , sözlü sınav katkısı %25)

Şehit ve gazi çocuklarına: +15 puan

Engelli Öğrencilere (engelliliğin belirlenmesi kaydıyla): +10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama: -10

Hareketliliği katılmaya hak kazanmadan staj yerinin bulunması ve antetli kağıda kurum kaşe imzalı Kabul mektubunun yüklenmesi +10 puan

Dezavantajlı / Özel ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin seçilmeleri durumunda, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Ek hibe oranı alınacak olan toplam Erasmus hibesini geçemez. Daha ayrıntılı bilgi almak için Erasmus Ofis’i ziyaret edebilirsiniz.

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında koruma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere: +10 puan*

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır) -10

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için, Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır: -5 puan*

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır): -5

Daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (Hibeli hibesiz fark etmeksizin): -10 puan

Daha önce yararlanma durumunda -10 puan uygulaması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğretim öğrenci/staj hareketliliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.

Aşağıdaki web siteleri aracılığıyla staj başvuruları yapabilirsiniz;

Hatırlatma : Erasmus stajını zorunlu stajlarına saydıracak öğrencilerin, kabul alacakları stajlar okudukları bölüm ile ilişkili olmalı ve Fakülte Dekanlığı tarafından uygunluğu onaylanmalıdır.

5) Hareketlilik Hibeleri

Öğrenciler Türk Ulusal Ajansı tarafından ayrılan üniversite bütçesine göre hareketlilik hibesi alır. Hibeler, öğrencinin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca destek niteliğindedir.

Öğrenciler hareketlilik hibesi almasalar da Erasmus programına katılma hakları vardır. Erasmus Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus Staj Programı ile ilgili öğrenciler ( lisans, lisansüstü) her seviye için ayrı ayrı olarak  toplamda 12 ay boyunca  hareketlilik gerçekleştirebilirler.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı  için hareketlilik hibesi aldıysa aynı zamanda da, Öğrenci Erasmus Staj Programı için uygun olması durumunda hareketlilik hibesi alabilir. Arzu edilirse hareketlilikler  ard arda gerçekleşmesi koşulu ile birleştirilebilir.

Öğrencilerin her eğitim kademesinde Erasmus programlarına ( Erasmus Öğrenim veya Erasmus staj hareketliliği ) katılabileceği ve her biri için ayrı ayrı olmak üzere maksimum 12 ay boyunca hareketlilik hibesi alma imkanının olduğu anlamına gelir. Aynı eğitim kademesinde Öğrenim ve Staj hareketlilik hibelendirilmesi toplam 12 ayı geçemez. Daha önce öğrenim hareketliliği yapmış olan öğrenciler kalan süreleri kadar hibeli staj hareketliliğinden yararlanabilirler.

**Önemli Not:** Okulumuz Erasmus Staj Hareketliliğini hibeli olarak minimum 2 ay (60 gün)  maksimum 12 ay olacak şekilde belirlemiştir. Staj yapılacak kurumların staj süreleri dikkate alınarak 3 aylık hibelendirme yapılmaktadır, 3 ay üstü hareketlilikler için, hibelendirmenin Erasmus Kurul değerlendirilmesine ve hibenin uygun olması koşulu ile ancak mümkündür.

**Önemli Not:** Okulumuz Erasmus Staj Hareketliliğini hibeli olarak minimum 2 ay (60 gün)  maksimum 12 ay olacak şekilde belirlemiştir. Staj yapılacak kurumların staj süreleri dikkate alınarak 3 aylık hibelendirme yapılmaktadır, 3 ay üstü hareketlilikler için, hibelendirmenin Erasmus Kurul değerlendirilmesine ve hibenin uygun olması koşulu ile ancak mümkündür.

2023-2024 Akademik Yılı tahsis edilen hareketlilik hibe tutarlarını aşağıda görebilirsiniz;

Country Groups Host Countries in Mobility Monthly Student Mobility Grant (€)
1st and 2nd  Program Countries Denmark, Finland, Ireland, Sweden, Iceland, Liechtenstein, Luxembourg, Norway, Germany, Austria, Belgium, France, South Cyprus, Netherlands, Spain, Italy, Malta, Portugal, Greece 750
3rd Group Program Countries Republic of Bulgaria, Czech Republic, Estonia, Croatia, Latvia, Lithuania, Hungary, Macedonia, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia 600

6) Enstitü/Fakülte Hareketlilik Kontenjanları

Hareketlilik kontenjanları, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edile hareketlilik sayılarına göre belirlenmiştir. Atanmış hareketlilik sayıları enstitü ve fakültelerin bölüm sayıları, öğrenci sayıları ve anlaşma sayıları dikkate alınarak, tahmini olarak hesaplanmıştır. Artan hareketlilik sayıları veya boş kalan kontenjanlar, enstitü ve fakültelerin performansları, anlaşma sayıları, adayların başarı sırası, geçmiş hareketlilikler ve cinsiyet eşitliği gibi faktörler göz ününe alınarak, Erasmus Ofis ve Erasmus Komisyonu tarafından adil ve eşit olarak dağıtılacaktır.

#erasmus+

Diğer Yazılar