ABD Öğrenci Vizesi Önemli Değişiklikler

24/05/2022

Dışişleri Bakanlığı bu yıl ABD’ye gidecek uluslararası öğrencileri etkileyecek bir tasarı hazırladı. Tasarıda yer alan değişiklikler arasında vize başvuru ücretlerinde planlı bir artış, öğrencilerin vize başvurularının değerlendirilmesi için konsolosluk rehberliğinde bir değişiklik ve bazı öğrenci adayları için yüz yüze görüşme muafiyetinin uzatılması yer alıyor.

Vize başvuru ücretleri artacak

Dışişleri Bakanlığı'nın önerisine göre, ABD'de eğitim almayı planlayan uluslararası öğrenciler gelecekte daha yüksek vize işlem ücretleri ödeyecekler.

Hazırlanan taslakta, F, M ve J vizeleri için öğrencilerin ödemesi gereken mevcut 160$’dan %53'lük bir artışla 245$’a çıkmasını öneriyor. Taslak tasarı, 28 Şubat 2022 tarihine kadar kamuoyunun yorumlarına açık olacak.

Konsolosluk görevlilerine daha fazla takdir yetkisi verilecek

Eski Başkan Trump altındaki politikalardan ayrılarak, ABD konsolosluk yetkililerine öğrencilerin ABD'ye gelme niyetlerini belirleme konusunda daha fazla serbestlik verilecek ve bu da daha fazla öğrenci vizesinin reddine yol açabilir.

Önceki ABD yönetiminde, öğrenciler, kendi ülkelerine olan bağlarını ve ABD'deki programlarından sonra kalıp çalışmaya çalışmak yerine hemen ayrılma olasılıklarını belirlemek için “ikamet şartlarına” göre sıkı bir şekilde değerlendirildi. Bu, diğer vize başvuru sahiplerine kıyasla daha düşük yaşları, mülk sahibi olma veya evli olma olasılıklarının daha düşük olması ve (varsa) kendi ülkelerinde sınırlı iş tecrübesi nedeniyle “yurtdışında ikamet ettiklerine” dair kanıtları daha zayıf olan bazı öğrenciler için sorunlar yarattı.

Chronicle of Higher Education köşe yazarlarından Karin Fisher bu konuda şöyle diyor:

“Pandemiden önce, tüm öğrenci vizesi başvurularının yaklaşık dörtte biri reddedildi. 10 göçmen olmayan vize reddinden dokuzunda, belirtilen neden başvuru sahibinin niyeti.”

Şimdi, konsolosluk yetkilileri, öğrencilerin başvurularını "ABD'de uzun bir eğitim döneminden sonra, gelecekte olabileceklerin beklenmedik durumlarına değil, mevcut niyete göre" karara bağlamaya yönlendiriliyor. Konsolosluk görevlilerinin, öğrenimlerini tamamladıktan sonra ayrılmayı planlayan öğrenciler ile esas olarak ABD'de kalıcı olarak kalma arzusuyla motive olan öğrenciler arasında ayrım yapmaları gerekmektedir. Ancak, bu kararı, daha katı ikamet gereklilikleri yerine öğrencinin “ebeveynleri veya velileriyle birlikte ikamete dönme” niyetine dayanarak yapmaları söyleniyor.

Bu durum, vize başvuruları değerlendirme süreçlerinin gevşemesine neden olurken, NAFSA ve Amerikan Eğitim Konseyi yöneticileri de dahil olmak üzere bazı sektör temsilcileri bunun yeterince ileri gitmediğine inanıyor. Bazı uluslararası öğrencilerin hem okumak hem de eğitimden sonra ABD'de kalmak istemelerinin normal ve uygun olduğunu ve yetenekli uluslararası öğrencilerin “ikili niyetlerini” önceden beyan etmelerine izin vermenin aslında Başkan ile uyumlu olacağını düşünüyorlar. Biden'ın belirttiği hedef, en yetenekli uluslararası öğrencileri ve vasıflı yabancı işçileri ABD'de kalmaya teşvik etmek.

Geçen yılın başlarında, Senatör Bob Menendez ve Temsilci Linda Sanchez, F vize öğrencilerinin “ikili amaç” ilan etmelerine izin vermek ve STEM programlarındaki uluslararası öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra ABD'de kalmalarını kolaylaştırmak için 2021 ABD Vatandaşlık Yasasını önerdi. Ancak Bayan Fisher'a göre, https://www.getrevue.co/profile/latitudes/issues/busy-break-edition-946965, bu göçmenlik reformu tasarısı durdu.

Americans for Prosperity'de göçmenlik politikası analisti olan Sam Peak, Bayan Fisher'a, Dışişleri Bakanlığı'nın yeni prosedür güncellemesinin (öğrencilerin vize başvurularını değerlendirmede konsolosluk görevlilerine daha fazla takdir hakkı sağlayan) ikili bir anlaşma kadar "geniş kapsamlı" olmadığını söyledi. Sam Peak bu yeni tasarının 'Trump öncesi döneme hoş bir restorasyon' olduğunu belirti.

Yüz yüze görüşmeler için feragat

Son olarak, Dışişleri Bakanlığı, konsolosluk memurlarının F, M ve J öğrencileri için yüz yüze görüşmelerden 2022'nin sonuna kadar feragat etme hakkını 2022'nin sonuna kadar uzattığını da duyurdu. Bu uygulama vize işleme kapasitesi ve uluslararası öğrenciler için vize işleme bekleme sürelerini azaltmayı amaçlıyor.

Bununla birlikte, Dışişleri Bakanlığı şu notu da ekledi:

“Büyükelçilikler ve konsolosluklar, duruma göre ve yerel koşullara bağlı olarak yüz yüze görüşme talep edebilir. Başvuru sahiplerini bu gelişme, mevcut çalışma durumu ve hizmetler hakkında daha ayrıntılı bilgi için elçilik ve konsolosluk web sitelerini kontrol etmeye teşvik ediyoruz.”

Diğer Yazılar