Avrupa’da 2023/24 Dönemi Uluslararası Öğrenci Sayısında Artış Bekleniyor

27/04/2023

Türkiye’nin de içinde yer alan Avrupa Yükseköğretim Alanı (European Higher Education Area -EHEA) üniversitelerinde yapılan yıllık bir ankete göre önümüzdeki akademik yıl için yüksek öğrenim kurumlarında uluslararası öğrenci sayılarında artış olacağını gözleniyor. Uluslararası kabuller hakkında anlık rapor: 2023-2024, yanıt veren kurumların hemen hemen yarısından biraz fazlası (%51), geçen yıla göre karşılaştırıldığında 2023'te daha yüksek uluslararası başvuru olacağını tahmin ediyor. Benzer bir oran (%47), Eylül 2023'teki uluslararası kayıtlarının 2022 sayılarını aşacağını öngörüyor.

Anket, Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği (EAIE) tarafından yıllık olarak yapılıyor ve bu yıl, EHEA'nın 49 ülkesinden 27 kurumunun 183 yanıtını içeriyor. Bu yılın anket yanıtları, Mart 2023'te üç haftalık bir dönem boyunca toplandı.

Başvuru hacimlerinin yanı sıra, anket, Avrupa'daki alıcı kurumların gözünden, bu yıl öğrencilerin çalışma planlarını yerine getirmelerini etkileyecek en önemli konuları da inceliyor.

Ankete göre "Enflasyon / yaşam maliyeti” konusu, yanıt verenlerin çoğunluğu (%38'i) tarafından 'orta düzey bir sorun / zorluk' olarak seçilmiş en önemli engel olarak öne çıkıyor. En sık belirtilen engellerden bir diğeri de (katılımcıların %31'i tarafından) vize almanın sorun olması / zorluğu.

Genel olarak, yanıt verenlerin yarısından fazlası (%54), vize sorunlarını ciddi veya orta düzey bir zorluk olarak belirtirken, %60'tan fazlası enflasyon ve yaşam maliyetlerinin de ciddi veya orta düzey bir zorluk olduğunu belirtti.

Tabii ki, bu yıl birçok öğrenci ve aile için barınma sorunu önemli bir endişe kaynağı ve rapor, yerel barınma sorunlarını hafifletmek için alıcı kurumların daha fazla dahil olabileceği ilginç bir noktaya işaret ediyor.

"Anket katılımcılarının neredeyse üçte ikisinin yerel konaklama sağlayıcılarıyla iletişim kurduklarını ve bunların çeyreğinin geçen yıla kıyasla bu yıl bunu daha sık yaptığını görmek cesaret vericidir, ancak 16 farklı ülkede dörtte birden fazlasının hiçbir şekilde barınma sağlayıcılarıyla etkileşimde olmadığı da dikkate değerdir."

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları’nın sponsorları arasında yer alan GoBritanya Student Accommodation Agency İngiltere’de konaklama sorunlarına çözümler üretiyor. İletişime geçmek için tıklayın!.

Daha geniş anlamda, rapor, "finansal, bürokratik ve yaşam kalitesi endişeleri de dahil olmak üzere uluslararası öğrenci kaydına engel olan bir dizi sorunu araştırarak yeni bir bilgi edinilebileceğine" işaret ediyor. "En azından, yüksek öğretim kurumlarının bakış açıları ile kaydolmak istedikleri uluslararası öğrencilerin engeller konusundaki perspektifleri arasındaki uyumun derecesini daha iyi ölçmek açısından."

 

Kaynak: ICF

 

 

Diğer Yazılar