Avustralya’da Uluslararası Öğrenciler İçin Yeni Kurallar Temmuz 2023’de Yürürlükte

28/02/2023

Avustralya'nın uluslararası eğitim sektörünün pandemiden sonra toparlanması, yabancı öğrenciler için eğitim süreci içinde ve sonrasında çalışma hakları konusunda cömert politikalar sayesinde arttı. Bu politikalar gelişiyor ve yeni kurallar 1 Temmuz 2023'te yürürlüğe girecek.

Çalışırken okuma sınırına yeniden kota getirilecek

Öncelikle, uluslararası öğrencilerin Avustralya'da okurken çalışabilecekleri saatlerdeki sınırları kaldıran geçici politika, 1 Temmuz 2023'te sona erecek. Ancak, yeni sınır - her iki haftada 48 saat - daha önceki sınır (40 saat) kadar yüksek olacak.

Buradaki amaç, yabancı öğrencilerin ana amacı olan Avustralya'da eğitimlerine tam olarak katılmalarını sağlamak ve ihtiyaç duyduklarında kendilerini maddi açıdan desteklemenin ve ülkede iş deneyimi kazanmanın bir yolunu öğrencilere sağlamaktır.

Hem mevcut kayıtlı hem de yeni uluslararası öğrenciler, Temmuz ayından itibaren her iki haftada 48 saatlik (haftalık 24 saat) sınırlandırmaya tabi olacaklar.

Belirli dereceler iki yıl daha çalışma hakları sağlayacak Avustralya hükümeti, özel belirli derecelerle mezun olan bazı uluslararası öğrencilerin 1 Temmuz 2023'ten itibaren uzatılmış çalışma haklarına sahip olacaklarını geçen sonbahar duyurmuştu. Şimdi ise, Avustralya ekonomisinde beceri kıtlığı yaşanan alanlara bağlı olan hangi derecelerin sağlayacağı açıklandı:

  • Lisans mezunlarına 4 yıl çalışma hakkı
  • Yüksek lisans mezunlarına 5 yıl çalışma hakkı

4-5 yıl çalışma hakları için uygun derecelerin listesi uzun, bu da öğrencilerin birkaç alanla sınırlı olacağı endişesi taşıyanları rahatlatacak. Öncelikli alanlar arasında sağlık, öğretim, mühendislik ve tarım alanları bulunmaktadır.

Eğer bir öğrenci bu listede olmayan bir derece ile mezun olursa, lisans derecesi için çalışma süresi 2 yıl, yüksek lisans derecesi için ise 3 yıldır.

Tüm doktora mezunları - çalışma alanlarına bakılmaksızın - önceki 4 yıllık sınırın üzerinden 6 yıl çalışma hakkına sahip olacaklar.


Kaynak: icef monitor

Diğer Yazılar