Avustralya Öğrenci Vize Başvuru Ücretinde Önemli Artış

04/07/2024

Avustralya hükümeti, öğrenci vizesi ücretlerinde önemli bir artış uygulamaya koydu. 1 Temmuz 2024 itibarıyla geçerli olmak üzere, başvuru ücreti 710 AUD'dan 1.600 AUD'a çıkarılarak yüzde 125'lik bir artış gerçekleşti.

Resmi bir hükümet açıklamasında, "Bu artış, Avustralya'daki eğitimin artan değerini yansıtmakta ve hükümetin uluslararası eğitim sektöründe bütünlüğü yeniden tesis etme taahhüdünü yansıtmaktadır," denildi.

Açıklamada, artışın, "Göç Stratejisi'nin devam eden uygulanması" da dahil olmak üzere eğitim ve göç alanında birçok önemli girişimi finanse etmeye yardımcı olacağı belirtildi.

İçişleri Bakanı Clare O'Neil, "Bugün yürürlüğe giren değişiklikler, uluslararası eğitim sistemimize bütünlüğü yeniden kazandırmaya ve Avustralya'ya daha iyi hizmet verebilecek, daha adil, daha küçük bir göç sistemi oluşturmaya yardımcı olacak," diye ekledi.

Güncellenen ücret tarifesi, Avustralya İçişleri Bakanlığı'nın web sitesinde yayımlandı. Ana başvuru sahipleri için artırılan ücretin yanı sıra, Avustralya hükümeti artık 18 yaş ve üzerindeki eşlik eden başvuru sahipleri için 1.445 AUD, 18 yaş altındaki aile üyeleri için ise 390 AUD ücret alacak.

Bu durum, Kanada'daki mevcut öğrenci vizesi ücretleri olan 150 CAD (165 AUD) ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 185 USD (280 AUD) ile karşılaştırıldığında önemli bir artışı temsil ediyor.

Bu hamle, hükümetin uluslararası öğrenciler için minimum fon gereksinimlerini artırmasından iki aydan kısa bir süre sonra geldi ve son birkaç ay içinde ikinci kez artış yapıldı. O dönemde, önemli bir vize ücreti artışı da söylentiler arasındaydı. 14 Mayıs 2024'te sunulan hükümet bütçesinde herhangi bir artıştan bahsedilmemişti, ancak o noktada vize ücretlerinin “daha sonra önemli ölçüde artmasının muhtemel olduğu” anlaşılmıştı.

Bugünkü duyuru, bu “daha sonra” tarihinin 1 Temmuz 2024 olduğunu netleştiriyor.

Dikkate değer bir diğer husus ise, öğrenci vizesi başvurularının reddedilme oranlarının, bu yılın en azından ilk dört ayında tarihi yüksek seviyelere ulaşmışken, ücret artışının yürürlüğe girmesidir.

Sekiz lider araştırma yoğun üniversiteden oluşan Go8'in İcra Kurulu Başkanı Vicki Thomson, "Bu önlem, 'uluslararası eğitim sektöründe bütünlüğü yeniden tesis etmekten' ziyade uluslararası öğrenciler için caydırıcı olacaktır. Son dönemde vize onaylarındaki sıkılaştırma, iş yapmaya açık olmadığımız yönünde güçlü bir sinyal gönderdi," diye yanıt verdi.

"Bu vize ücreti artışı, federal hükümetin üniversitelerimizin ASEAN bölgesinden kaliteli öğrenciler çekmesini teşvik ettiği bir dönemde, öğrencilerin geldikleri ülkelerin çeşitlenmesini tersine çevirecektir... Bu, en başarılı hizmet ihracat sektörümüz için bin kesik ile ölüm anlamına geliyor."


Kaynak: ICEF Monitor

Diğer Yazılar