Biden'dan Öğrenciler İçin Değişiklik

25/05/2022

Biden yönetimi, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki (STEM) uluslararası öğrencilerin ve profesyonellerin uzun vadede ABD'de kalmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan bir dizi politika değişikliği yapacak.

Üst düzey yönetim yetkilileri, Silikon Vadisi ve diğer şirketler tarafından uzun süredir istenen yeni politikaların, Çin gibi rakiplere ayak uydururken inovasyonu artırmak için ABD'de STEM alanlarında eğitim gören uluslararası öğrencileri elinde tutmak için tasarlandığını söyledi.

Değişiklikler teknik olsa da, Biden yönetim yetkilileri, uluslararası STEM mezunlarının daha dostça göçmenlik sistemlerine sahip diğer ülkelerden ziyade ABD'de yaşamasını ve çalışmasını kolaylaştırmak için gerekli olduğunu söyledi.

Değişikliklerin en önemlisi, uluslararası öğrencilerin öğrenci vizeleriyle ABD'de çalışmaya hak kazanmak için okuyabilecekleri bölümlerin sayısını artırmak. Değişiklikle birlikte, bu bölümlerdeki öğrencilerin, tüm uluslararası öğrencilere sunulan bir yıl yerine, mezun olduktan sonra üç yıl boyunca ABD'de çalışmasına izin verilecek. İç Güvenlik Bakanlığı, veri bilimi ve finansal analitik dahil olmak üzere toplamda 22 yeni uygun derece alanı eklemeyi planlıyor. Değişiklikler hemen yürürlüğe girecek.

Yükseköğretim ve iş dünyası temsilcileri, Biden yönetiminin bu kararını öğrencileri ABD'ye çekmeye yardımcı olacak veya mezun olduktan sonra burada çalışmalarını kolaylaştıracak anlamlı değişiklikler olarak görüyor.

Son yarım yılda, daha fazla öğrenci eğitimin daha ucuz olduğu ve daimi ikamet yolunun daha ucuz olduğu Kanada veya Birleşik Krallık gibi İngilizce konuşulan ülkelerde okumayı tercih ettiğinden, ABD kolejlerine ve üniversitelerine uluslararası öğrenci kayıtları düştü.

Birçok uluslararası öğrencinin ABD'de eğitim görmeyi hayal etmesine rağmen, mezun olduktan sonra burada hayat kurup kuramayacakları konusundaki belirsizlik bazı öğrencileri bu girişimde bulunmaktan uzaklaştırdı. Bu değişiklik ile ABD’ye gelecek öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor.

Başka bir değişiklik de, uluslararası öğrenciler için daha az yaygın bir yol olan J-1 vizesiyle okuyan öğrencilerin de üç yıla kadar ABD'de çalışmasına izin verecek. Şu anda 18 aya kadar çalışma izni var.

Yönetim, yabancı profesyoneller için popüler H-1B vizesine bir alternatif sağlayarak, bilimsel araştırmacıların J-1 vizesiyle işletmelerde çalışması için fırsatlar yaratmaya çalışıyor. H-1B, uluslararası öğrencilerin ABD'de kalmak için kullandıkları en popüler vize türü olmasına rağmen, her yıl verilen sayı sınırlıdır ve talep her zaman arzı geride bırakır.

Ayrıca, STEM alanlarındaki profesyonellerin olağanüstü yeteneğe sahip kişiler için O-1 vizelerine başvurmalarına yardımcı olacak yeni yönergeler sunuyor; bu, bazen “Einstein Vizesi” olarak adlandırılan ve kalifiye edilmesi çok zor olan ancak kaç tanesinin verilebileceği konusunda sınırsız olan bir kategoridir.

Yönetim ayrıca, yeşil kartlar için başvuran daha fazla STEM uzmanının süreçte bir adımı atlamasına yardımcı olmak için yeni yönergeler yayınlıyor. Normalde, işverenler yeşil kartlar için yabancı çalışanlara sponsorluk yaptığında, Amerikalıların bu işleri doldurmaya müsait olmadığını göstermeleri gerekir. İşverenler, sürecin bu bölümünü atlamalarına izin veren bir ulusal çıkar muafiyetnamesi için başvurabilirler. Göçmenlik avukatları, ulusal çıkarlardan muafiyet kazanmanın yeşil kart sürecini birkaç ay kısaltabileceğini söylüyor.

Kaynak: The Wall Street Journal

Diğer Yazılar