Birleşik Krallık'ta Uluslararası Öğrenci Yaşam Masraflarında Artış !

16/09/2024

Birleşik Krallık’ta  Uluslararası Öğrenci Yaşam Masraflarında Artış !

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, 2020'den bu yana ilk kez uluslararası öğrenciler için gerekli olan maddi kaynak miktarını artırarak, yabancı öğrencilere yönelik yaşam giderleri gereksinimlerini sıkılaştırdı. 2024 yılı itibarıyla duyurulan yeni düzenlemeler, Londra'da eğitim görecek öğrencilerin vize başvurusu yaparken aylık 1.483 £, Londra dışındaki şehirlerde eğitim alacak olanların ise aylık 1.136 £ birikime sahip olmalarını şart koşuyor. Londra’da dokuz aylık bir eğitim dönemi için öğrencilerin toplamda 13.348 £ maddi birikim göstermeleri gerekecek. Bu oranlar daha önce sırasıyla 1.447 £ ve 1.109 £ olarak belirlenmişti.

 Bu düzenlemeler 2 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek ve mali gereksinimlerin düzenli olarak güncelleneceği ifade ediliyor. Hükümet, artışın, İngiltere’deki yerli öğrencilere sunulan bakım kredileri ile paralel olarak ayarlandığını açıkladı. Ancak bu değişiklik, özellikle düşük gelirli ülkelerden gelen öğrenciler için İngiltere’de eğitim almanın daha zor hale gelebileceği endişelerini beraberinde getirdi. Özellikle yaşam giderlerindeki artışın, İngiltere’yi cazip bir eğitim destinasyonu olarak tercih eden uluslararası öğrencilerin sayısını azaltabileceği belirtiliyor.

 Ek olarak, uluslararası öğrencilerin ödemesi gereken Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ek ücreti de %66 oranında artırıldı ve 2024 Şubat ayı itibarıyla yıllık 776 £ olarak belirlenmişti.

 Bu değişikliklerin yanı sıra, öğrenciler konaklama için peşinat ödemesi yaptıklarında veya başka vize türlerinde 12 aydan fazla süre kaldıklarında maddi gereksinimleri kısmen azaltabilecekler. Ancak bu yeni düzenlemeler, İngiltere'de eğitim maliyetlerinin yanı sıra vize ve diğer yaşam giderleriyle birleştiğinde, uluslararası öğrenciler için daha fazla mali zorluk anlamına gelebilir.

Kaynak: UK Home Office

Diğer Yazılar