Çekya’da Uluslararası Öğrenci Sayısı Rekor Seviyeye Ulaştı

23/05/2023

Çekya’daki tüm öğrencilerin neredeyse beşte biri yurtdışından gelen öğrencilerden oluşuyor ve bu, son 20 yılda büyük bir artışı temsil ediyor.

Çekya’daki yabancı öğrenci sayısı sürekli artıyor. 2022 yılında ülke genelindeki öğrencilerin neredeyse beşi yurtdışından geliyordu. Çek İstatistik Ofisi (CZSO) tarafından yayınlanan yeni veriler, geçen yıl ülkede yaklaşık 55.000 yabancı öğrencinin okuduğunu gösteriyor. Bu, bir önceki yıla göre %3'lük bir artış demektir. Öğrenimin yaklaşık yarısı Prag'da gerçekleşiyor.

2012 yılında Çekya’da yabancı ülkelerden gelen öğrenci sayısı 40.000'in altındaydı. Bu rakam, 2002 yılında sadece öğrencilerin onda birinin yurtdışından gelmesi durumunda 11.000'di. Yabancı öğrenciler arasında erkek öğrencilerden biraz daha fazla kadın öğrenci bulunuyor ve büyük çoğunluğu 20-24 yaş arasında ve lisans derecesi yapıyor. 30 yaşın üzerinde 6.000 öğrenci bulunuyor.

Türkiye 11. Sırada

Geçen yıl Çek üniversitelerinde 166 farklı ülkeden öğrenci eğitim aldı. Slovaklar en büyük demografik grubu oluşturmaya devam etti ve tüm yabancı üniversite öğrencilerinin %38'ini oluşturuyordu. Rusya ve Ukrayna'dan gelen öğrenciler sırasıyla yaklaşık 7.600 ve 6.200 öğrenciyle diğer yaygın olan gruplardır.

EN ÇOK YABANCI ÖĞRENCİ NEREDEN GELİYOR?

  1. Slovakya
  2. Rusya
  3. Ukrayna
  4. Kazakistan
  5. Hindistan
  6. Beyaz Rusya
  7. Almanya
  8. İtalya
  9. Çin
  10. İran
  11. Türkiye
  12. Vietnam
  13. İsrail
  14. 14.ABD

Kaynak: Çek İstatistik Ofisi, 2022 verileri

Gelecek yılın istatistiklerinin, Rus ve Belaruslu öğrenciler için vize verme konusunda hükümetin kararını takiben Çekya’da Rus öğrenci sayısında keskin bir düşüşü yansıtabileceği belirtiliyor. Ülkeye gelen gençlerin akını sonucunda ise Ukraynalı öğrencilerde %43'lük bir artış olduğunu CZSO hesaplamıştır.

Asya öğrencileri tarafından tercih edilen ülkeler

Kazakistan, Beyaz Rusya ve Çinli öğrenciler, bahsi geçmeyenlerin dışında lisans programı yürüten en yaygın yabancı öğrencilerdir. Yüksek lisans öğrencilerinin en yaygın olduğu ulusal grup yine Slovaklar olup, onları Rus ve Ukraynalılar izlemektedir.

Özellikle, Hint öğrencileri yıllık %28'lik bir artışla, toplamda 1.100'den fazla kişiyle dördüncü en yaygın yabancı yüksek lisans öğrencileridir. Çekya’daki tüm doktora programlarında, Rusya ve Ukrayna'dan gelen öğrencilerden daha fazla Hintli öğrenci vardır. Alman, İtalyan, İranlı, Türk ve Vietnamlı öğrenciler de öğrenci sayısına katkıda bulunanlar arasındadır.

Hangi alan?

CZSO, yerli öğrencilerden elde edilen verileri içeren raporda, "son yıllarda, doğa bilimleri, bilgi teknolojileri, eğitim ve sağlık alanlarında öğrenci sayısının en hızlı arttığını, bunun yanı sıra teknik ve sosyal bilimler alanında olan ilginin azaldığını" belirtti.

Çekya’daki yabancı öğrenci oranındaki güçlü yükseliş, ülkenin kıta ve dünya genelindeki insanların ilgisinin arttığını göstermektedir. Daha uygun fiyatlar, yükselen yaşam standartları, daha fazla iş imkanları ve geliştirilmiş eğitim kalitesi yansıtmaktadır.

Yabancı öğrencilerin çoğunluğu - yaklaşık beşte biri - işletme, idari ve hukuk alanlarında eğitim almaktadır. En az tercih edilen dereceler ise eğitim fakültelerinde ve tarım ve veterinerlikle ilgili alanlardadır. 

Çekya’daki yabancı öğrenci oranındaki güçlü yükseliş, ülkenin kıta ve dünya genelindeki insanların ilgisinin arttığını göstermektedir. Daha uygun fiyatlar, yükselen yaşam standartları, daha fazla iş imkanları ve geliştirilmiş eğitim kalitesi yansıtmaktadır.

Diğer Yazılar