Finlandiya’dan Önemli Değişiklikler

25/05/2022

Yeni bir yasaya göre, Finlandiya'ya yurtdışından gelen öğrenciler ve aileleri, öğrenim süreleri boyunca oturma izni alabilecekler. Kanun ayrıca mezun olduktan sonra işe başvurmayı da kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak, öğrenciler öğrenimleri boyunca geçimlerinden sorumlu olmaya devam edeceklerdir.

Yeni yasa, öğrencilerin mezun olduktan sonra Finlandiya’da iş bulma şanslarını da artıracak. Yabancı uyruklu öğrencilerin öğrenimleri boyunca çalışma hakları da haftada ortalama 25 saatten 30 saate çıkacak.

Yeni kanuna göre, yüksek öğrenim gören öğrencilerin izin türü geçici (B)'den sürekli (A)'ya değiştirilecek ve bu da kalıcı oturma izni almayı kolaylaştıracak. Mevzuat reformuna göre, öğrencinin aile üyeleri de sürekli (A) izin alabilecek.

Bir dereceyi tamamlayan öğrencilere ve araştırmalarını tamamlayan araştırmacılara verilen mevcut iş arama izni, yeni yasa ile bir yıldan iki yıla çıkarılacak. İznin hemen kullanılması gerekmeyecek, ancak oturma izninin sona ermesinden itibaren beş yıl içinde başvurulabilecek.

Finlandiya Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, parlamento, çalışmalar temelinde oturma izni verilmesine ilişkin koşulların sonradan izlenmesinin etkinliğini, verimliliğini ve kaynak sağlanmasını sağlamak için hükümetin gerekli önlemleri almasını şart koşuyor.

Kaynak: freepressjournal

Diğer Yazılar