Fransa’da Eğitim Talebi Artıyor!

20/09/2024

Fransa’da Eğitim Talebi Artıyor!

Fransa'daki yükseköğretim kurumlarına bu yıl 430 bin 466 yabancı öğrenci kayıt yaptırdı. Fransa Dışişleri ve Yüksek Öğretim bakanlıkları tarafından yayımlanan verilere göre, bu sayı bir önceki yıla kıyasla %4,5 artış gösterdi. Geçen yıl yaşanan durgunluğun ardından, Asya-Pasifik bölgesinden gelen öğrenci sayısında önemli bir hareketlilik gözlendi. Tüm eğitim kurumları bu artıştan faydalanırken, özellikle işletme okulları en yüksek büyümeyi kaydetti.

Fransa’da yükseköğretim öğrencilerinin %14'ünü yabancı öğrenciler oluşturuyor. Son beş yılda yabancı öğrenci sayısında %17 oranında bir artış kaydedildi. Özellikle Covid-19 pandemisinin ardından 2021-2022 döneminde gözlenen hareketliliğin de etkisiyle bu sayı 430 binin üzerine çıktı.

Öğrenciler ağırlıklı olarak Fas, Cezayir, Çin, İtalya ve Senegal'den geliyor. Faslı öğrenci sayısında bu yıl %4'lük bir düşüş yaşanmasına rağmen, Cezayir'den gelen öğrencilerin sayısı %7, Çin'den gelen öğrencilerinki ise %6 arttı. Uzmanlar, Çin’deki Covid kısıtlamalarının kaldırılmasının bu artışta etkili olduğunu belirtiyor. Campus France Genel Direktörü Donatienne Hissard, bu rakamların Fransız yükseköğretim kurumlarının cazibesini gösterdiğini vurgularken, Shanghai Ranking’de 25 Fransız üniversitesinin sıralamasını yükseltmesinin de bu durumu desteklediğini dile getirdi.

Sahra Altı Afrika ve Asya-Pasifik bölgelerinden gelen öğrenci sayısında belirgin bir artış gözlendi. Sahra Altı Afrika'dan gelen öğrencilerin sayısı %9 oranında arttı. Asya-Pasifik bölgesinde Hindistan %12, Çin ise %6 artış kaydetti. Avrupa'dan gelen öğrenci sayısında ise Ukrayna %14, Romanya %10 artışla dikkat çekiyor.

Öğrenci artışında işletme okulları öne çıkıyor. Üniversiteler yabancı öğrencilerin %63'ünü çekerken, işletme okullarında bu oran %11, mühendislik okullarında ise %9 olarak kaydedildi. Üniversitelerdeki yabancı öğrenci oranı son beş yılda %69'dan %63'e düşerken, işletme okullarının payı %10'dan %15'e yükseldi.

Kaynak: Campus France

Diğer Yazılar