Fransa Son 15 Yılın En Yüksek Uluslararası Öğrenci Sayısına Ulaştı

15/09/2022

2021-2022 döneminde, Fransa'da kayıtlı uluslararası öğrenci sayısı yüzde sekiz artarak 400.000'in üzerine çıktı.

Fransız Ajansı tarafından yüksek öğrenimin teşviki için sağlanan verilere göre, bu son 15 yılın en yüksek artışı.

Bu tür veriler ayrıca, başvuruların 2019'a kıyasla yüzde 18 arttığı 2022-2023 için öğrenci temini görünümü tarafından toparlanmanın doğrulandığını ortaya koyuyor.

Fransa'ya öğrenci gönderen ilk on ülke arasında en önemli artış yüzde 30 ile dokuzuncu sıradaki Lübnanlılarda gerçekleşirken onu yüzde 25 ile yedinci sırada yer alan İspanyollar takip etti. Diğer yüksek artış da yüzde 16 ile dördüncü sırada yer alan İtalyan öğrencilerde yaşandı.

2021 boyunca, daha önce düşüşte olmalarına rağmen bazı ülkelerden Fransa’ya giden öğrenci sayıları da arttı.  Örneğin Almanya’dan giden öğrenci sayısında yüzde 17 ve Amerika Birleşik Devletleri’nden giden öğrenci sayısında yüzde 50 artış yaşandı. Öte yandan, Çin ve Vietnam'dan Fransa’ya giden öğrenciler bir yıl boyunca sırasıyla yüzde iki ve yüzde dört ile hala düşüşte.

Özellikle Kuzey Amerika sayesinde, öğrenci sayısının yüzde 43 artmasıyla en güçlü büyümenin yaşandığı bölge, yüzde 15'lik öğrenci oranıyla Amerika'dır. Aynı zamanda Latin Amerika'da da kız öğrencilerde yüzde 14'e varan bir artış görüldü. Karayipler'de yüzde 14 ve Güney Amerika'da yüzde dört arttı.

Buna ek olarak, bir yıl boyunca Avrupa, Amerika'dan sonra yüzde 13 ile en güçlü büyümeyi gördü ve pandemi öncesine göre yüzde on daha yüksek bir seviyeye geri döndü.

Birleşik Krallık gibi AB üyesi olmayan ülkelerde de yüzde 25, AB ülkelerinde ise yüzde 9 oranında arttı.

Orta Doğu ve Afrika gibi ülkelerden kabul edilen öğrenci sayısı, bir yılda yüzde 10 ve beş yılda yüzde 32 arttı.

Aynı zamanda, Sahra Altı Afrika yüzde 5 bir artışla yüzde 8’lik ortalamanın altında kaldı.

Afrikalı öğrenci sayısındaki bu artış, 2020'den 2021'e kadar yüzde 6 oranında devam etti.

Asya-Okyanusya bölgesi, pandemi nedeniyle kısıtlamalarından en çok etkilenenler arasında yer almaya devam etti ve öğrenci sayısında yalnızca yüzde 1 artış görüldü. Çin, Vietnam ve Avustralya'nın düşüşte olduğu düşünüldüğünde Hindistan'da yüzde 9,5, Japonya'da yüzde 12 ve Sri Lanka'da yüzde 17 ile bir toparlanma ortaya çıkıyor.

Ayrıca, yüzde 18'lik bir artış kaydeden işletme okulları gibi kurumlarda da büyüme kaydedildi. Bu doğrultuda yabancı uyruklu öğrenciler lise derslerinde yüzde 7, üniversitelerde yüzde 6, sanat ve mimarlık okullarında yüzde 5, mühendislik okullarında yüzde 3 ve diğer kurumlarda yüzde 7 arttı.

Ağustos 2022'nin sonunda, dünya çapında 70 ülkeden 140.000'den fazla öğrenci “Etudes en France” aracılığıyla başvurdu. Başvurular salgından önceki döneme kıyasla yüzde 18 arttı.

 

Kaynak: schengenvisainfo.com

Diğer Yazılar