Geleceğin En İyi 10 İşi

31/01/2023

Aşağıda, geleceğin en iyi işlerinden ve sektörlerinden 10 tanesini bulabilirsiniz. Bu rollerin çoğu bugün zaten mevcut, ancak daha uzun yıllar geçerli kalmaları bekleniyor.

  1. Yazılım geliştiricisi (ve diğer kodlama kariyerleri)

Kodlama, teknoloji şirketleri ve araştırmacı grupları arasında hızla en çok aranan becerilerden biri haline geliyor. Remote tarafından 500'den fazla teknoloji çalışanı ve işveren arasında yapılan bir ankette, yanıt verenlerin %37'si yazılım geliştiricilerin gelecekte en önemli teknoloji işi olacağını söyledi. Bu, yazılım geliştiricilerini ankette genel olarak en üst sıralarda yer alan iş yapıyor.

Programlamanın artan önemi, bazı Avrupa ülkelerinin ilkokul müfredatına kodlamayı eklemesine neden oldu. Birleşik Krallık'ta bir okul, kodlama öğretmesi için kodlama dahisi bir çocuğu işe aldı. Sizce yeni personel kaç yaşında? O sadece on yaşında!

  1. Blockchain işleri

PwC'nin Time for Trust raporuna göre, blockchain teknolojisi 2030 yılına kadar dünya çapında 40 milyondan fazla işi geliştirecek ve blockchain işlerini ikinci sıramıza taşıyacak.

Blockchain teknolojisine aşina olmayan çoğu insan, genellikle Bitcoin gibi kripto para birimleri ile olan ilişkisini duymuş olacaktır. Bununla birlikte, blok zincirleri sadece kripto para birimi için kullanılmaz. Sektörler arasında faydalı olabilecek bağımsız teknolojilerdir.

Satıcı dolandırıcılığını önlemek için araçların geçmişini kaydetmek için otomotiv endüstrisinde zaten kullanılıyorlar. Tüm bu bilgiler blok zincirine kaydedildiğinde ve %100 güvenli olduğunda, hiç kimse arabanın kilometresi veya bakımı hakkında yalan söyleyemez.

  1. Sanal gerçeklik işleri

Önümüzdeki birkaç on yılda patlama yapacak bir sektör seçmemiz gerekirse, sanal gerçeklik oldukça iyi bir bahis gibi geliyor. En son istatistikler, AR ve VR'nin küresel pazar boyutunun, 2021'de kaydedilen 30,7 milyar ABD doları pazar boyutuna kıyasla 2024'te 296,9 milyar ABD dolarına ulaşacağını tahmin ediyor. Bu, neredeyse on kat artış anlamına geliyor.

Meta (eski adıyla Facebook) tarafından oluşturulan birbirine bağlı bir dizi sanal dünya olan Metaverse'nin 2021'de duyurulmasıyla, VR ve AR'nin yakın ve uzak gelecekte son derece etkili olacağı giderek daha açık hale geliyor.

Pazarlama departmanlarından video oyun geliştiricilerine kadar, sanal gerçeklik, iş piyasası ve tüm toplum için bir mihenk taşı olacak.

  1. Etik hacker (veya siber güvenlikte herhangi bir iş)

Etik bilgisayar korsanlığı, ağ güvenliği alanında bugün birçok kişinin yaptığı bir iştir, ancak bu iş uzun vadede ortalıkta dolaşmaktadır. Etik korsanların (veya beyaz şapkalı bilgisayar korsanlarının) işsiz kalmasının tek yolu, internetin ortadan kalkması ve yerine başka bir şeyin gelmesidir. Bu, yakın gelecekte veya hiçbir zaman bir gerçeklik gibi görünmüyor, yani etik hackerlar kımıldamıyor.

Dolayısıyla, %0 işsizlik oranının sesini beğendiyseniz, bu sizin için iyi bir kariyer olabilir. Ayrıca etik hacker sayısının 2023 yılı sonuna kadar bir önceki yıla göre %20 artacağı tahmin ediliyor.

  1. Büyük veri analisti

Büyük veri dünyası son birkaç yılda gelişti ve bu durmak üzere değil. Statista'nın raporlarına göre, küresel büyük veri analitiği pazarının 2025 yılına kadar muhtemelen yüzde 30 büyüyerek 68 milyar doların üzerinde gelir elde etmesi bekleniyor.

Veri analistleri, iş geliştirme alanında yeni liderler olacaklar. Ve büyük veriler ve işverenlerinin yararına çok büyük miktarda bilgiyi analiz etme yeteneği sayesinde şimdiden departmanı devralıyorlar.

Yalnızca veri akışlarına bakarak doğru tahminler yapabilir ve iş liderlerini doğru kararlar almaları için bilgilendirebilirler. Rakamları ve karmaşık bilgileri gerçek hayattaki kararlara dönüştürmeyi seviyorsanız, bu, eve bir ömür boyu pastırmayı getirmesi gereken güncel bir iştir.

  1. İçerik oluşturucu

Son birkaç yılda içerik oluşturucularda büyük ve inkar edilemez bir patlama oldu. Ancak içerik oluşturucu tam olarak nedir? Bu, dijital kanallar için içerik oluşturan herkesi kapsayan nispeten geniş bir terimdir. Yine de, en ünlü içerik oluşturucu türü sosyal medya etkileyicisidir.

Her gün her zamankinden daha fazla içeriğin tüketilmesiyle - sonuçta küresel çevrimiçi içerik tüketimi, pandeminin bir sonucu olarak 2020'de iki katına çıktı - içerik oluşturuculara olan talebin yalnızca gelecekte artması bekleniyor.

Moda blog yazarlarından gerçek suç vlogger'larına, bu kariyer yolu için olasılıklar hemen hemen sonsuzdur.

  1. Yapay Zeka (Al) işleri

Yapay Zeka (AI), sanal gerçekliğe kıyasla süreç boyunca çok daha ileride. Elon Musk, süper insanlar yaratmak için insanların kafalarına çipler yerleştirmekten bahsederken, AI teknolojisinin olanakları gerçekten gözlerinizi açıyor.

Ancak AI sadece yeni nesil insanlar yaratmakla ilgili değil. İşlevsel robotlar yapmak ve iş süreçlerini geliştirmekle ilgili olabilir. AI'daki gelişmeler neredeyse sınırsız, bu da bu tür işlerin hiçbir yere hızlı gitmediği anlamına geliyor. 

Yapay zeka daha iyi, daha akıllı ve daha yaygın hale gelirse, daha fazla insan işçi işsiz kalmayacak mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, PwC'nin yapay zeka üzerine araştırması, "otomasyondan kaynaklanan herhangi bir iş kaybının, bu yeni teknolojilerin mümkün kıldığı daha büyük ve daha zengin ekonominin bir sonucu olarak yaratılan yeni işler tarafından uzun vadede büyük ölçüde telafi edileceğini" ortaya koydu. 

  1. Veri koruma işleri

Veri işleme ve veri gizliliği ile ilgili yasalar on yılda artmaktadır. Kişisel verilerimize çok fazla ilgi var çünkü pazarlama ekipleri tarafından satış yapmalarına yardımcı olmak için ve siyasi departmanlar tarafından hedeflenen kampanyalar oluşturmalarına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Ancak birçok durumda verilerimiz yanlış ellere geçiyor ve kötüye kullanılıyor veya yasa dışı bir şekilde kullanılıyor. Bu, dedektiflerin, veri yasalarını uygulayan veri dedektifleri gibi belirli şirketler tarafından veri kullanımının izini sürmek zorunda olduğu yeni işler yaratacaktır. 

  1. Gen uzmanları/editörleri

Birleşik Krallık hükümeti, 2030 yılına kadar, yalnızca Britanya'da gen ve hücre terapisi tarafından yaratılan 18.000'den fazla yeni iş olabileceğini tahmin ediyor - yani genomik tıpla ilgileniyorsanız, bu dikkate alınması gereken bir alan olabilir.

Genleri düzenleme ve genetik teknolojileri kullanma gücümüzle, ciddi sağlık sorunlarının risklerini azaltabileceğiz ve birçok insanın yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabileceğiz.

Ancak bu, mevzuatla ele alınması gereken birtakım engeller ve tuzaklarla birlikte gelir. Ahlaki olarak ne yapabiliriz? Ve masanın dışında ne var? Endüstriyi başlatmak için gen yasa koyucularının devreye girmesi gerekecek - ve zaten öyleler - ve ardından genleri değiştirmek ve tüm sistemi yönetmek için tıp uzmanlarına ihtiyacımız olacak.

  1. Akıl sağlığı işleri

Toplumdaki pek çok insan, ruh sağlığı sorunlarıyla ilgili damgalamayı azaltmak için çok çalışıyor ve insanların yardım araması ve profesyonel ruh sağlığı hizmetlerini kullanması için kapıyı açıyor.

Ancak bu akıl sağlığı çalışanı işleri de hiçbir yere varmayacak. İnsanların her zaman doktorlara ve hemşirelere ihtiyacı olacağı gibi, zor zamanları atlatmamıza yardımcı olacak ruh sağlığı uzmanlarına ihtiyacımız olmaya devam edecek. Dahası, beceri boşluğu araştırmaları, benzersiz iş ilanlarında ruh sağlığı becerilerinin 2021'de 2016'ya kıyasla %230 daha fazla göründüğünü buldu.

Son salgın, durgunluklar, çevresel endişeler ve hatta uzaktan çalışmadaki patlama, psikologlara ve ruh sağlığı kuruluşlarına olan talebin artmasına katkıda bulunabilir.

Diğer Yazılar