Hollanda'da 10.000 Uluslararası Öğrenci Oturma İzni Aldı

26/09/2022

Hollanda oturma izinlerini Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisi'nin (Immigratie-en Naturalisatiedienst, IND) bildirdiğine göre, toplam 10.000 uluslararası öğrenci oturma izni aldı.

IND, web sitesinde yayınlanan bir açıklamada, öğrencilerin ikamet belgelerini yaklaşık 26.000 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Lahey Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde (THUAS) topladıklarını belirtti.

“Hollanda'da okumak için AB dışından gelen öğrencilerin oturma iznine ihtiyacı var. Bu ikamet belgelerinin düzenlenmesini merkezi olarak organize etmek, IND'nin yanı sıra öğrenciler için de avantajlıdır" denildi.

Hollanda ajansı, son aylarda öğrencilerin ikamet belgelerini almak için uzun bekleme süreleriyle karşılaştıklarının altını çizdi. IND, bu yıl oturma izinlerinin toplanmasının iki gün boyunca merkezi olarak Lahey'de düzenlendiğini ve AB dışından gelen öğrencilerin çoğunluğunun eğitim görmek için gittiğini söyledi.

THUAS, Lahey'deki Hollands Spoor Tren İstasyonu'na da yakın olan ana kampüsünde ikamet belgelerinin merkezi olarak düzenlenmesine yardımcı olmayı teklif etti. Bunu mümkün kılmak için 26 eğitim kurumuyla işbirliği yapan IND, öğrencileri iki gruba ayırarak oturma izinlerini iki cumartesi gününe almak için randevu verdi.

IND hizmetler müdürü Merel Hekker, ajansın tüm öğrencilerin Eylül ayında Hollanda'da ikamet belgelerini almalarını sağlamak için konuyla ilgili yeni bir yaklaşım benimsediğini söyledi.

“Öğrencilerin ikamet belgelerini Eylül ayında almaya devam etmelerini sağlamak için farklı bir yaklaşım benimsedik. Merkezi düzenleme, personelimizi mümkün olduğunca etkili bir şekilde dağıtmamıza ve öğrencilerin yoğun olması nedeniyle diğerlerinin daha uzun süre beklemek zorunda kalmasını önlememize olanak tanıyor” dedi.

Bu arada, THUAS'ta Kayıtlar ve Uluslararası Ofis ekip lideri Marlies Rexwinkel, oturma izni almanın uluslararası öğrencilerin yükünü hızla hafiflettiğini ve ikincisinin eğitimlerine ve diğer öğrencilere odaklanmaya devam edebileceğini söyledi.

Rexwinkel, "Bu, mümkün olduğunca çok sayıda uluslararası öğrencinin Hollanda'daki zamanlarına sorunsuz bir şekilde başlamalarına yardımcı olmamıza izin veriyorsa, üzerimize düşeni yapmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

IND'ye göre birçok öğrenci THUAS'ta oturma izinlerini alırken hizmetten memnun kaldı ve bunu “hızlı ve keyifli bir hizmet” olarak nitelendirdi.

Bu yıl, Temmuz ayına kadar IND'ye öğrencilerden 16.630 oturma izni başvurusu yapıldı; bu, özellikle çoğu Hollanda'yı öğrenim yeri olarak seçen Çinli, Hintli ve ABD'li öğrencilerden geçen yıla göre artış gösterdi.

IND, Hollanda'da kalmak isteyen herkesin başvurularını değerlendiren Güvenlik ve Adalet Bakanlığı'na bağlı bir Hollanda devlet kurumudur. Hollanda'daki uluslararası öğrenciler, ikamet belgesi ile ülkede kalma izinlerini gösterebilirler.

Bu ayın başlarında, Hollanda'da uluslararası öğrencileri de etkileyen bir konut krizi olduğu bildirildi. Ancak hükümet, Hollanda'da 8 yılda 60.000 öğrenci evi inşa ederek bu sorunu çözmesi beklenen Ulusal Öğrenci Konaklama Eylem Planını uygulamaya koydu.

 

Kaynak: Erudera

 

Diğer Yazılar