İngiltere’de Uluslararası Öğrencilerin Ekonomik Katkısı 42 milyar Sterline Yükseldi

17/05/2023

İngiltere'deki çeşitli paydaşların ortak bir raporu, uluslararası öğrencilerin 2021/22 akademik yılında ülkenin ekonomisine 41,9 milyar sterlinlik bir katkı sağladığını ortaya koydu.

Universities UK International, HEPI ve Kaplan International Pathways tarafından derlenen Uluslararası Yükseköğretim Öğrencilerinin İngiltere ekonomisine katkıları ve maliyetleri adlı rapor, öğrencilerin vergi mükelleflerine olan maliyetinin sadece 4,4 milyar sterlin olduğunu gösterdi.

Bu rakam, 2018/19 akademik yılındaki 31,3 milyar sterlinden yükseldi.

Rapora göre, her öğrencinin net ekonomik etkisi yaklaşık 98.000 sterlin.

UUKi'nin başkanı Jamie Arrowsmith, "Uluslararası öğrenciler ülkemize kültürel ve sosyal bir fayda sağlıyor ve ekonomimize önemli bir katkıda bulunuyor" dedi.

"Üniversitelerimizin hâlâ dünyanın dört bir yanından öğrencileri çekmeye devam ettiğinden gurur duymalıyız. İngiltere'nin uluslararası öğrencilere açık ve hoşgörülü bir hedef olarak kalması ve onların katkısının tanınması ve değer verilmesi hayati önem taşımaktadır" diye devam etti.

Rapora göre toplam fayda-maliyet oranı 9,4 olarak hesaplandı.

Araştırmayı yürüten London Economics'in ortağı Gavan Conlon, "Uluslararası öğrenciler, ekonomiye verdiklerinden neredeyse 10 kat daha fazlasını katıyorlar ve yerel ve ulusal ekonomik refahı artırıyorlar" diye belirtti.

Uluslararası öğrencilerin barındırılmasının maliyetine bakıldığında, 2018/19'dan bu yana 1 milyar sterlinin üzerinde bir artış olduğu görüldü.

AB öğrencileri hâlâ İngiltere'ye gelmeye devam ederken, AB dışı öğrenciler ekonomi üzerinde ezici çoğunlukta etkide bulunuyor ve AB dışı öğrenciler tarafından 33,5 milyar sterlinlik bir katkı sağlanıyor.

Rapor, Brexit'in sektör üzerinde "önemli" etkisinin olduğunu belirtiyor ve İngiltere'deki uluslararası öğrencilerin yüzde 25'ini oluşturan AB öğrencilerinin şu anda yalnızca yüzde 12'sini oluşturduğunu belirtiyor.

Raporda gösterilen AB olmayan her öğrencinin net etkisi 96.000 sterlin olarak gösteriliyor.

Bu verilere göre, her 11 AB olmayan öğrenci, öğrenim süresi boyunca İngiltere ekonomisine 1 milyon sterlinlik net etki yaratıyor.

"Uluslararası öğrenciler, ekonomiye verdiklerinden neredeyse 10 kat daha fazlasını katıyorlar"

Rapor, her bir parlamento seçim bölgesine düşen 58 milyon sterlinlik bir faydaya işaret ediyor - yani İngiltere vatandaşı başına yaklaşık 560 sterlin.

Seçim bölgelerine göre incelendiğinde, Glasgow Central'daki uluslararası öğrencilerin yerli başına en fazla net etki sağladığı görülüyor ve bu miktar 292 milyon sterlin. Onu, Londra'nın Holborn ve St Pancras seçim bölgesi 291 milyon sterlinle takip ediyor.

Universities Scotland'in Uluslararası Komitesi başkanı ve Edinburgh Napier Üniversitesi'nin müdürü olan Andrea Nolan, "Bu önemli rapor, uluslararası öğrencilerin İskoç toplumuna ve ekonomimize yaptığı önemli katkıları açıkça ortaya koyuyor" dedi.

"Raporun dikkat çeken yönü, uluslararası öğrencilerin İskoçya'nın tümünde yarattığı faydaları gösteren bulgularıdır" diye ekledi.

Edinburgh East ve Aberdeen North da net etkiye göre en iyi on seçim bölgesi arasında yer aldı ve sırasıyla 268 milyon ve 241 milyon sterlin katkıda bulundu.

İlk on içinde ayrıca Nottingham South (271 milyon sterlin), Sheffield Central (273 milyon sterlin) ve Newcastle Upon Tyne East (264 milyon sterlin) bulunuyordu.

Londra genelindeki ortalama net etki 131 milyon sterlin idi.

Rapor, uluslararası öğrencilerin İngiltere ekonomisine bugüne kadarki en yüksek katkısını vurgularken, paydaşlar, bağımlılar ve mezuniyet sonrası çalışma gibi konularda kurallarda yapılacak herhangi bir değişikliğin ağır hissedileceğinde hemfikirdi.

HEPI'nin direktörü Nick Hillman, "Herhangi bir değişikliğin rastgelelikten ziyade kanıtlara dayanması önemlidir, bu nedenle bu rapor mevcut kanıtların güçlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır" dedi.

"Umarız gelecek seçimlere giden süreçte her seçim bölgesindeki her büyük siyasi partinin adayları tarafından okunur" diye ekledi.

Kaplan International Pathways'in genel müdürü Linda Cowan, raporda gösterilen başarıların paydaşlar tarafından "garantiye alınamayacağını" belirtti.

Ayrıca, mezuniyet sonrası çalışma vizesinde yapılacak olası değişikliklerin ortasında, uluslararası öğrencilerin istediklerini bildiklerini ve "istihdam edilebilirlik becerilerinin ve kariyer danışmanlığının listelerinin başında olduğunu" vurguladı.

Cowan, "Uluslararası öğrencilerin istihdam sonuçlarına yönelik daha iyi verilere, tutarlı politikalara, güçlü bir teklife ve birleşik bir hoşgörü mesajına ihtiyacımız var" dedi.

Russell Group'un CEO'su Tim Bradshaw, İngiltere hükümetini "dünya genelinde okuyanlar için İngiltere'nin çekici bir hedef olarak kalmasını sağlamak için sektörle birlikte çalışmaya" çağırdı.

"Yükseköğretim, İngiltere'nin en önemli ve başarılı ihracatlarından biridir - ancak benzersiz bir şekilde, İngiltere ekonomisine önemli bir ekonomik katkı sağlamasının yanı sıra üniversitelerimiz, milyonlarca öğrenciye fırsat yaratma ve en acil küresel sorunlara çözüm bulmada son derece olumlu bir küresel etkiye sahiptir" diye ekledi.

Rapor, 16 Mayıs'ta Londra'da düzenlenen bir etkinlikte sunuldu.

Kaynak: The Pie 

Diğer Yazılar