İspanya'dan Öğrencilere İki Yıl Oturum İzni

15/08/2022

İspanyol yetkililere göre, AB üyesi olmayan ülkelerden İspanyol üniversitelerine kayıtlı üniversite öğrencileri mezun olduktan sonra İspanya'da kalabilecekler.

İspanyol hükümeti, AB üyesi olmayan öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra iki yıla kadar İspanya'da kalmalarına izin verecek bir yasa üzerinde çalıştığını duyurdu. Mevzuat, bu öğrencilerin ikamet izinlerini her yıl yenilemek zorunda kalmayacakları ve iki yıllık bir süre için otomatik olarak oturma izni alacakları anlamına geliyor.

İspanya her yıl çok sayıda uluslararası öğrenciyi kendine çekiyor; Bununla birlikte, Yerel raporlar, ABD ve Birleşik Krallık üniversitelerindeki uluslararası öğrenciler için öğrenim ücretlerinin yüksek olmasına rağmen, ülkenin üniversiteleri bu konuda hala Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin gerisinde kalıyor.

Rapora göre, İspanyol üniversitelerinde daha düşük öğrenim ücretine rağmen, öğrenciler niteliklerinin onaylanması daha fazla zaman aldığından ve mezun olduktan sonra ülkede oturma izni verilmediğinden İspanya'da okumaktan çekiniyor.

İspanya Üniversiteler Bakanı Joan Subirats, yeni Üniversite Sistemi Yasasının (LOSU) oturma izninin öğrenim süresi boyunca uzatılmasını öngördüğünü doğrulayarak, öğrencilerin artık her yıl oturma izni başvurusunda bulunmalarına gerek kalmayacağını vurguladı.

Subirats ayrıca yetkililerin İspanya'da eğitim görmüş yetenekleri elde tutmanın yollarını bulması gerektiğini, böylece İspanya'da ikamet statüsüne sahip olmaya ve iki yıl boyunca istihdam edilmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi.

AB/AEA, İsviçre veya Çin dışından mezun olan öğrencilerin bir İspanyol üniversitesinde eğitim alabilmek için iki temel akademik gereksinimi karşılamaları gerekir:

  • Bir öğrencinin bir İspanyol üniversitesine kabul edilmek için gereken dereceye sahip olduğunu gösteren bir okul sertifikasının tanınması.
  • EBAU (selectividad) giriş sınavı – resmi olarak Evaluación del Bachillerato para el Acceso a la Universidad (Üniversiteye Erişim için Bakalorya Değerlendirmesi) olarak adlandırılır.

 

Eğitim Bakanlığı verileri, uluslararası öğrencilerin 2021'de İspanya'daki öğrenci nüfusunun yüzde 9,4'ünü oluşturduğunu gösteriyor.

İspanya'da diploma alan binlerce öğrenci şimdiden ülkeyi terk etti. Son on yılda İspanya'daki 90.000 mezun, kariyerlerini geliştirmek için başka ülkelere taşındı. 

İspanya Bilim ve Yenilik Bakanlığı, hareketlilik programlarındaki öğrenciler de dahil olmak üzere 2019/2020 akademik yılında 208.366 uluslararası öğrencinin İspanya'daki yüksek öğretim kurumlarında eğitim gördüğünü belirtti.

Kaynak: erudera

Diğer Yazılar