Japonya, Giriş Yasağını Biraz Hafifletiyor

24/05/2022

Japonya omicron nedeniyle yabancıların girişini şubat sonuna kadar yasaklamıştı. Son edinilen bilgilere göre Japonya hükümeti uluslararası öğrencilere sınırlı bir temelde izin vermeyi düşünüyor.

Bu hafifletme daha çok Japonya’dan kredi almadan mezun olamayacak veya eğitimlerinde ilerleyemeyen burslu öğrenciler için geçerli olacak. Sayının birkaç yüz kişiyle sınırlı kalması bekleniyor.

Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, ülkeye girmeyi bekleyen yabancı öğrencilere "bir yanıt vermeyi düşünüyoruz" dedi.

Ancak adım, birçok kişinin beklediği tam yeniden açılmadan çok uzak olacaktır. Japonya, öğrencileri çok uzun süre geri çevirmenin Japonya'nın gelecekteki yeteneklerini kaybetmesine yol açabileceğine dair artan endişelere rağmen, büyük ekonomiler arasında alışılmadık derecede sıkı olan sınır kontrollerini sürdürüyor.

 

Eğitim bakanlığına göre, Mayıs 2020 itibariyle Japonya'daki yaklaşık 280.000 yabancı öğrencinin yalnızca 8.761'i devlet bursu aldı. Tokyo, muafiyetin özel olarak finanse edilen öğrencilere genişletilip genişletilmeyeceğini tartışmaya devam edecek.

Japonya'ya girmesine izin verilen öğrenciler, giriş sınırları ve kendi kendine tecrit süreleri de dahil olmak üzere, koronavirüsün son derece bulaşıcı omicron varyantını engellemeyi amaçlayan diğer kısıtlamalara tabi olmaya devam edecek. Gelen öğrencilerin, virüsü yayma riskini en aza indirmek için havalimanı bölgesindeki tesislerde karantinaya girmeleri gerekecek.

Japonya, "kamu yararı" nedeniyle daha önceki kısıtlamalardan muaf tutulan hükümet destekli uluslararası öğrenciler de dahil olmak üzere Kasım ayının sonundan bu yana neredeyse tüm yeni gelenleri yasakladı. Özel olarak finanse edilen öğrenciler bir süredir tamamen dışarıda bırakıldı.

Geçen hafta Başbakan Fumio Kishida, giriş yasağının Şubat ayının sonuna kadar uzatılacağını duyurdu ve Tokyo'nun "insani ve ulusal çıkarlar doğrultusunda gerekli tepkileri alacağını" söyledi.

Japonya'ya giremeyen öğrenciler, çevrimiçi ders almak gibi alternatifler aradılar. Bazıları uzun süreli yasağa Güney Kore gibi başka destinasyonları seçerek ilerlediler. Japonya'nın iktidar koalisyonu üyeleri, bu eğilimin ülkenin çıkarlarına zarar verebileceğinden endişe ediyor.

Göçmenlik Hizmetleri Dairesi'nden alınan veriler, 2019'da yaklaşık 120.000 kişinin Japonya'ya öğrenci vizesiyle girdiğini gösteriyor. 2021'in ilk 10 ayında yalnızca 9.930 kişi giriş yaptı.

Hükümet, yeni koronavirüs varyantlarının ortaya çıkmasından sonra Ocak 2021'de yabancı girişlerini yasakladı. Bu kontroller, iş adamları ve öğrencilere izin vermek için Kasım ayı başlarında hafifletildi, ancak omicron varyantının Japonya'da görülmesinden haftalar sonra tekrar sıkılaştırıldı.

Kaynak: nikkei

 

Diğer Yazılar