Japonya, Öğrenci Sayısını Artıracak

15/08/2022

Japonya, COVID-19 ve ilgili sınır kontrolleri nedeniyle azalan uluslararası öğrenci sayısını, 2027 yılına kadar pandemi öncesi seviyeye 300.000'e çıkarmayı hedefliyor.

Japonya Öğrenci Hizmetleri Örgütü'ne göre, Mayıs 2019'da Japonya'da 312.214 yabancı öğrenci vardı, ancak bu rakam, verilerin mevcut olduğu son dönem olan Mayıs 2021'e kadar 242.444'e geriledi.

Eğitim, Kültür, Spor Bakanlığı, “Yabancı öğrenciler bir süre Japonya'ya giremedikleri için, Japonya'da iş bulan (yabancı öğrencilerin) yüzdesi de düştü ve ülkenin yetenekli işçi bulma kabiliyetini önemli ölçüde etkiledi” dedi.

Japonya, pandeminin başlangıcında zaten vizesi olan yabancı öğrenciler de dahil olmak üzere sınırlarını yeni girişlere kapattıktan sonra yabancı öğrenci sayısı keskin bir şekilde düştü. Bazıları Güney Kore gibi diğer ülkelerdeki üniversitelere geçti, bazıları ise vazgeçti.

Bu yılın mart ayında Japonya, altıncı COVID-19 dalgasının sonuna yaklaşırken yavaş yavaş uluslararası öğrencilerin girmesine izin vermeye başladı.

Uluslararası öğrenci sayısında bir toparlanma sağlamak için bakanlık, öğrenci çekmek isteyeceği bölgeler ve çalışma alanları üzerindeki stratejisini yeniden düzenlemeyi planlıyor. Japon işletmelerinde yapılan bir anket, makine mühendisliği, elektrik, iletişim ve ağlar, donanım ve yazılım programlama ve inşaat mühendisliği alanlarında uzmanlaşmış mühendislerden yoksun olduklarını gösterdi.

Ayrıca, yurtdışındaki Japon üniversitelerinin temsilcileriyle iş birliği içinde eğitim kurumları için tanıtım kampanyalarını güçlendirmeyi ve yeni öğrencilerin temini için yardımcı olmak için mezun ağlarını güçlendirmeyi planlıyor.

Bakanlık, öğrencilerin Japonca becerilerini geliştirmeleri için fırsatları artıracak ve mezun olduktan sonra iş arayanlara desteği artıracak.

Rapor ayrıca, pandemi nedeniyle yurtdışında okuyan Japon öğrenci sayısının Nisan 2019 ile başlayan mali yılda 115.146'dan 2021 mali yılında 1.487'ye düştüğünü gösterdi.

Bakanlık, 2027 yılında sadece üniversite öğrencilerini değil lise öğrencilerini de hedefleyen en az 100.000 Japon vatandaşının yurtdışında eğitim görmesi için çaba gösterecek.

Kaynak: japantimes

Diğer Yazılar