Kanada Öğrenci Vizelerine Sınırlama Getiriyor

24/01/2024

Kanada Göç Bakanı Marc Miller Kanada'nın uluslararası öğrencilere verilen yeni öğrenim izinlerinde geçici olarak iki yıllık bir sınırlama getireceğini açıkladı. Bu adım, hükümetin son aylarda Kanada'nın öğrenci vize programındaki bütünlük kontrollerini sıkılaştırmak amacıyla attığı önlemler dizisinin en sonuncusudur.

Bugün Montreal'de konuşan Bakan Miller, "Bu önlemler, gelecekteki öğrencilerin Kanada'ya geldiklerinde, kayıt oldukları kalitede eğitim aldıklarından ve kendi ülkelerinde vaat edilen umudu bulduklarından emin olmaktır. Kanada'ya uluslararası öğrencileri davet etmek, onların Kanada'da başarılı olmaları için ihtiyaçları olan kaynaklara sahip olmadıklarını bilmek, hepsine hizmet etmek olurdu. Kötü oyuncuların faaliyetlerine devam etmelerine izin vermek, iyi kurumların hepsine üst düzey akademik bir deneyim sunma konusunda gurur duyanlara bir haksızlık olurdu." dedi.

Hükümetin şu anda ana endişelerinin nerede olduğuna dair net bir sinyal olarak, "Bazı özel kurumların uluslararası öğrencilerden yetersiz kaynaklara sahip kampüslerde faaliyet göstererek, öğrencilere destek sunmaksızın yüksek öğrenim ücretleri talep ettiği ve aynı zamanda uluslararası öğrenci alımlarını önemli ölçüde artırdığı kabul edilemez" dedi.

Bakan, hükümetin bugün duyurduğu üç temel önlemi açıkladı, bunlar arasında en dikkat çekici olanı yeni uluslararası öğrenim izinlerine geçici olarak iki yıllık bir sınırlama getirilmesidir.

"Bu, program bütünlüğünü artırmak ve uluslararası öğrencilere Kanada'da başarı için bir yol sunmak amacıyla atılan önlemler dizisinin en sonuncusudur," dedi Miller. "2024 için, sınırlama, 2023'te verilen öğrenim izinlerinin sayısında %35'lik bir azalmaya yol açması bekleniyor."

"Haklılık ilkesine uygun olarak, ayrıca sınırlama alanını nüfusa dayalı olarak eyaletlere tahsis ediyoruz... Bazı eyaletler önemli ölçüde daha büyük azalmalar görecek. Bazı eyaletler, istedikleri takdirde gerçekten büyüme alanına sahip olacak, ancak en çok etkilenen eyaletlerin yeni gelen [öğrenciler] konusunda %50'den fazla azalma yapmaları gerekecek."

Bakan ayrıca, başvuranların hemen, başvuruyla birlikte bir eyalet beyanı sunmaları gerektiğini duyurdu. IRCC'den gelen ilgili bir açıklama şunu belirtiyor: "Bekleniyor ki eyaletler, öğrencilere en geç 31 Mart 2024 tarihine kadar beyan mektupları verme sürecini belirleyecektir."

Ancak, aynı zamanda sınırlamanın yüksek lisans düzeyindeki programlardaki öğrencilere, yani yüksek lisans veya doktora çalışmalarına başvuranlara uygulanmayacağını, ilköğretim ve ortaokul düzeyindeki öğrenim izin başvurularının da sınırlamadan muaf olacağını da hızlı bir şekilde belirtti.

Bakan, "Açık olmak gerekirse, sınırlama, Kanada'da kendi programlarını uzatmak isteyen başvuranlara uygulanmayacak, çünkü birinin programını bitirmesine engel olmak adil olmazdı. Aynı şekilde, sınırlama, şu anda Kanada'da bulunan öğrenim izni sahiplerini etkilemeyecek." dedi.

Sınırlama, iki yıl boyunca geçerli olacak ve 2025'te verilecek yeni öğrenim izni başvurularının 2024'ün sonunda değerlendirileceği belirtiliyor. IRCC ayrıca, "[iki yıl süresince], Kanada Hükümeti'nin eyaletlerle, belirlenmiş öğrenim kurumları ve ulusal eğitim paydaşları ile işbirliği yapmaya devam edeceğini, uluslararası öğrenciler için sürdürülebilir bir yolun, tanınmış bir kurum çerçevesinin sonuçlandırılmasını, uzun vadeli sürdürülebilir uluslararası öğrenci seviyelerinin belirlenmesini ve yükseköğretim kurumlarının yeterli öğrenci konaklaması sağlayabilmesini sağlamak için çalışacağını belirtiyor."

Çalışma uygunluğunda değişiklikler Bakan Miller ayrıca bugün duyurdu ki, bu yılın 1 Eylül'ünden itibaren, kamu-özel ortaklıklar aracılığıyla sunulan programlara kayıtlı öğrencilere artık mezuniyet sonrası çalışma izinleri verilmeyecek. Bu model, özellikle Ontario'da, bu tür ortaklıklar veya lisans anlaşmaları yoluyla sunulan programlara uluslararası kayıtların son yıllarda hızla arttığı yerde özellikle yaygındır.

Bakan, bugünkü duyurularını, "Yakın gelecekte açık çalışma izinlerinin, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı uluslararası öğrenci eşlerine ve tıp ve hukuk gibi mesleki programlara kayıtlı olanlara izin verileceğini ve diğer düzeylerdeki çalışma izinleri için artık uygun olmayacaklarını açıklayacağımız haftalarda yapacağımızı" belirterek sona erdirdi.

Aynı zamanda, hükümet mezuniyet sonrası çalışma haklarını yüksek lisans öğrencileri için genişletmeye de geçiyor, "Yüksek lisans ve diğer kısa süreli lisansüstü program mezunları yakında üç yıllık bir çalışma izni için başvurabilecekler. Mevcut kriterlere göre, bir mezuniyet sonrası çalışma izni süresi yalnızca bir bireyin öğrenim programının uzunluğuna dayanır, bu da yüksek lisans mezunlarını iş deneyimi kazanma ve potansiyel olarak kalıcı ikamete geçiş sürelerini sınırlayarak engeller." dedi.

Diğer Yazılar