Öğrencilerden İrlanda Hükümetine Çağrı

25/05/2022

İrlanda'daki İngilizce dil öğrencileri, hükümeti ülkede çalışan binlerce öğrenci için Stamp Two vizesini uzatmaya çağırdı.

Yerel İrlanda basınında çıkan haberlere göre, bu vizeler uzatılmazsa, yaklaşık 3.000 öğrenci işçi bu ayın sonuna kadar İrlanda'dan ayrılmayı düşündüğünden, ülkede yaz boyunca konaklama sektöründe bir personel kriziyle karşı karşıya kalma riski bulunuyor.

İngiliz Dili Öğrencileri Birliği (ELSU), bu öğrencilerin akademik yıl başladığında sadece Eylül ayında geri dönmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Ülkedeki yasalara göre, dil eğitimi alan öğrenciler ülkede iki yıl eğitim gördükten ve eğitimleri sırasında iyi bir performans gösterdikten sonra yeni bir vize başvurusunda bulunabilirler.

Aktivistlere göre, öğrencilerin yaz aylarında ülkelerine dönmeleri için harcanan para İrlanda'daki eğitimleri için kullanılabilir.

İrlanda Restoranlar Birliği'nden (RAI) Adrian Cummins, The Journal'a, uzatma gerçekleşmezse, yıl boyunca İrlanda hizmet sektörü üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını söyledi.

“Görmek istediğimiz şey, hükümetin vize izinlerini altı ay daha uzatması. Bu, ülke genelindeki insanları ve işletmeleri etkileyecektir.” dedi.

Cummins, ülkenin işgücü sıkıntısından kaçınmak için çalışabilecek daha fazla insana ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Aktivistler, vizelerin uzatılmaması durumunda uluslararası öğrencilerin ülkedeki üniversitelerde öğrenimleri sırasında yaptıkları tüm yatırımları ve işlerini kaybedeceklerinden endişelerini de dile getirdiler.

"Pandemi başlangıcından bu yana, göçmenlik izinleri dokuz kez uzatıldı, bu da Mart 2020'de İrlanda’da bulunmak için geçerli bir izne sahip olan kişilerin yasal olarak 31 Mayıs 2022'ye kadar kalmalarına izin verildiği anlamına geliyor. Şu anda, Adalet Bakanlığı, The Journal'a yanıt olarak yaptığı yazılı açıklamada, 31 Mayıs 2022'den sonra bir uzatma yayınlamayı planlıyor ” dedi.

Bu yılın başlarında, İrlanda Cumhuriyeti Ulusal Turizm Geliştirme Kurumu Fáilte Ireland, İrlanda'da konaklama ve turizm endüstrisinde toplam 40.000 boş kontenjanın doldurulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: erudera

Diğer Yazılar