SAT’de Önemli Değişiklikler

25/05/2022

Uzun süredir kâğıt ve kalemle gerçekleştirilen bir üniversiteye giriş sınavı olan SAT, yakında tamamen dijital hale gelecek.

Testin sahibi olan College Board, salı günü yapılacak değişiklikleri açıkladı. Yeni sınav formatı 2023 baharında uluslararası öğrencilere ve 2024'te ABD'li öğrencilere uygulanacak. Okullarda ve gözetmenli sınav merkezlerinde gerçekleşecek ancak öğrenciler tablet veya dizüstü bilgisayar da dahil olmak üzere kendi cihazlarını veya okulun cihazlarını kullanmak arasında seçim yapabilecekler. Sınav süresi üç saatten iki saate düşürülecek. Uzun okuma parçaları kısaltılacak.

Önemli bir değişiklik olarak da dijital formatın her öğrenci için benzersiz bir teste izin verecek olması. Bu, güvenliği artıracak yani sınava girenler bir başkasından yanıt alamayacaklar ancak farklı sınavlara giren öğrencilerin nasıl adil bir şekilde değerlendirileceği hakkında sorular ortaya çıkarabilir.

Tüm bu değişiklikler, üniversiteye kabul sürecinde başka bir üniversite giriş sınavı olan SAT ve ACT'nin uygunluğunun sorgulanmasıyla ortaya çıktı. Ulusal Adil ve Açık Test Merkezi (FairTest, the National Center for Fair & Open Testing)'ne göre, 1.800'den fazla ABD koleji, 2022 sonbaharında kayıt yaptırmak için başvuran öğrenciler için bir test puanı istemiyor. Bu okullardan en az 1.400'ü test politikalarını en azından 2023 sonbaharına kadar uzattı. Ülkedeki en büyüklerden biri olan California Üniversitesi, uzun süren bir tartışmanın ardından Kasım ayında testleri kalıcı olarak kabul sürecinden kaldırdı.

Yine de SAT ve ACT, Amerikan eğitim hayatında önemli bir geçmişe sahip. Bir düzineden fazla eyalet, sınavlardan birinin sonucunu istiyor ve pandemiden önce 10 eyalet ve Washington DC, College Board ile öğrencilerine okul günü boyunca testi ücretsiz olarak sunmak için sözleşmeler yaptı.

College Board SAT'nin "Kabullerde hayati bir rol" oynadığını savunuyor. Ve birçok okul testi isteğe bağlı hale getirmesine rağmen, bazı öğrenciler bunun değerini biliyor.

Kaynak: latimes

 

Diğer Yazılar