TOEFL Öğrencileri ChatGPT Nedeniyle Risk Altında mı?
02/06/2023
Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka tespit sistemlerinin haksız bir şekilde yabancı dil olarak İngilizce öğrenenleri ayrımcılığa tabi tuttuğu ortaya çıktı.
ChatGPT gibi yapay zeka programları giderek popüler hale geldikçe, öğrencilerin ders çalışmalarında bunları kullanma eğilimi de artmaktadır. Ancak, TOEFL öğrencilerinin makalelerinin %61,22'si yapay zeka tarafından oluşturulmuş olarak işaretleniyor.
Stanford Biyomedikal Veri Bilimi profesörü James Zou, "Tespit sistemleri genellikle 'karmaşıklık' olarak bilinen bir metrik temelinde puanlama yapar, bu da yazının sofistikasyonuyla ilişkilidir." dedi.
Yabancı dil konuşanlar genellikle kelime zenginliği, kelime çeşitliliği, sentaktik karmaşıklık ve dilbilgisi karmaşıklığı gibi özelliklerin ölçüldüğü kaşıklık metriklerinde daha düşük puan alır. Bu nedenle, öğrenciler haksız şekilde hile yapmakla suçlanabilir ve ayrımcılığa maruz kalabilir.
Bu önyargının yanı sıra, AI tespit sistemleri "prompt mühendisliği" adı verilen bir süreçle aşılabilmektedir. Bu, öğrencinin daha önce üretilmiş metni girebileceği ve AI'a "edebi dil kullanarak verilen metni yükseltmesini" isteyebileceği anlamına gelir.
Zou, "Mevcut tespit sistemleri açıkça güvenilmez ve kolayca manipüle edilebilir durumdadır, bu nedenle AI hile sorununa çözüm olarak kullanmaktan çok dikkatli olmalıyız." diyor.
Bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda, olası çözümler arasında eğitim ortamlarında tespit sistemlerinin kullanılmaması yer alıyor. Geliştiriciler ayrıca, AI'ı tespit etmek için karmaşıklık yerine "filigranlar" gibi daha sofistike teknikler kullanabilirler.
Gelişen bir dünyada, yabancı öğrencileri korumak için daha fazla şey yapılması gerektiği açıktır.
Kaynak: Elgazette
Diğer Yazılar
20/09/2024
The Times and The Sunday Times 2025 Birleşik Krallık üniversite sıralamaları yayımlandı. Listede üniversiteler öğretim kalitesi, araştırma performansı, öğrenci memnuniyeti ve mezun başarılarına göre değerlendirildi. Açıklanan listeye göre, Birleşik Krallığın En iyi üniversitesi, London School of Economics and Political Science oldu.
20/09/2024
Fransa'daki yükseköğretim kurumlarına bu yıl 430 bin 466 yabancı öğrenci kayıt yaptırdı. Fransa Dışişleri ve Yüksek Öğretim bakanlıkları tarafından yayımlanan verilere göre, bu sayı bir önceki yıla kıyasla %4,5 artış gösterdi. Geçen yıl yaşanan durgunluğun ardından, Asya-Pasifik bölgesinden gelen öğrenci sayısında önemli bir hareketlilik gözlendi. Tüm eğitim kurumları bu artıştan faydalanırken, özellikle işletme okulları en yüksek büyümeyi kaydetti.
16/09/2024
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, 2020'den bu yana ilk kez uluslararası öğrenciler için gerekli olan maddi kaynak miktarını artırarak, yabancı öğrencilere yönelik yaşam giderleri gereksinimlerini sıkılaştırdı. 2024 yılı itibarıyla duyurulan yeni düzenlemeler, Londra'da eğitim görecek öğrencilerin vize başvurusu yaparken aylık 1.483 £, Londra dışındaki şehirlerde eğitim alacak olanların ise aylık 1.136 £ birikime sahip olmalarını şart koşuyor. Londra’da dokuz aylık bir eğitim dönemi için öğrencilerin toplamda 13.348 £ maddi birikim göstermeleri gerekecek. Bu oranlar daha önce sırasıyla 1.447 £ ve 1.109 £ olarak belirlenmişti.
06/09/2024
Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi (USCIS) , uluslararası öğrencilere yönelik F ve M vizesi kurallarında önemli güncellemeler yaptı. Bu düzenlemeler, öğrencilere çevrimiçi eğitim, OPT (Opsiyonel Pratik Eğitim), okul transferleri ve yurt dışında eğitim konularında daha fazla esneklik sağlıyor.
27/08/2024
Avustralya Hükümeti, 2025 yılında yalnızca 270.000 uluslararası öğrenci kaydına izin verileceğini açıkladı. Hükümet, bu kararı artan göçmen sayısının emlak sektöründeki kira fiyatlarına etkisini kontrol etmek amacıyla aldığını belirtti. Özellikle pandemi döneminde oluşan işgücü boşluğunu doldurmak için uluslararası öğrenci ve göçmen politikalarındaki imtiyazların kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.