TOEFL Öğrencileri ChatGPT Nedeniyle Risk Altında mı?

02/06/2023

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka tespit sistemlerinin haksız bir şekilde yabancı dil olarak İngilizce öğrenenleri ayrımcılığa tabi tuttuğu ortaya çıktı.

ChatGPT gibi yapay zeka programları giderek popüler hale geldikçe, öğrencilerin ders çalışmalarında bunları kullanma eğilimi de artmaktadır. Ancak, TOEFL öğrencilerinin makalelerinin %61,22'si yapay zeka tarafından oluşturulmuş olarak işaretleniyor.

Stanford Biyomedikal Veri Bilimi profesörü James Zou, "Tespit sistemleri genellikle 'karmaşıklık' olarak bilinen bir metrik temelinde puanlama yapar, bu da yazının sofistikasyonuyla ilişkilidir." dedi. 

Yabancı dil konuşanlar genellikle kelime zenginliği, kelime çeşitliliği, sentaktik karmaşıklık ve dilbilgisi karmaşıklığı gibi özelliklerin ölçüldüğü kaşıklık metriklerinde daha düşük puan alır. Bu nedenle, öğrenciler haksız şekilde hile yapmakla suçlanabilir ve ayrımcılığa maruz kalabilir.

Bu önyargının yanı sıra, AI tespit sistemleri "prompt mühendisliği" adı verilen bir süreçle aşılabilmektedir. Bu, öğrencinin daha önce üretilmiş metni girebileceği ve AI'a "edebi dil kullanarak verilen metni yükseltmesini" isteyebileceği anlamına gelir.

Zou, "Mevcut tespit sistemleri açıkça güvenilmez ve kolayca manipüle edilebilir durumdadır, bu nedenle AI hile sorununa çözüm olarak kullanmaktan çok dikkatli olmalıyız." diyor.

Bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda, olası çözümler arasında eğitim ortamlarında tespit sistemlerinin kullanılmaması yer alıyor. Geliştiriciler ayrıca, AI'ı tespit etmek için karmaşıklık yerine "filigranlar" gibi daha sofistike teknikler kullanabilirler.

Gelişen bir dünyada, yabancı öğrencileri korumak için daha fazla şey yapılması gerektiği açıktır.

Kaynak: Elgazette

Diğer Yazılar