Hollanda'da öğrenci olarak eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin öncelikle Hollanda öğrenci vizesi almaları gerekiyor. Vize başvurusu için öğrencilerin öncelikle bir kabul mektubuna ihtiyaçları var. Bunun yanı sıra, yeterli maddi kaynağa sahip olduklarını ve Hollanda'da kalacak süre boyunca kendilerine bakabileceklerini gösteren belgeler sunmaları gerekiyor.
Hollanda öğrenci vizesi başvurusu, öğrenci ve üniversite tarafından sunulan belgelerin değerlendirilmesi sonucunda veriliyor. Vize başvurusu için gereken belgeler arasında pasaport, kabul mektubu, sağlık sigortası belgesi, yeterli maddi kaynakları gösteren belgeler ve vize başvuru formu yer alıyor.
Hollanda öğrenci vizesi, eğitim süresi boyunca geçerlidir ve süre bitiminden önce yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca öğrencilerin, çalışma izni almak için ayrı bir başvuru yapmaları gerekiyor. Öğrenciler, haftada en fazla 16 saat çalışabiliyor ve yaz aylarında tam zamanlı çalışma yapabiliyorlar.
Hollanda öğrenci vizesi başvuruları Hollanda konsolosluğu tarafından kabul edilmektedir. Vize başvuru ücreti ise başvuru merkezi tarafından tahsil edilmektedir. Başvuru ücreti, başvuru merkezi hizmet bedeli dahil olmak üzere ortalama 170€ olarak belirlenmiştir. Ancak, yaşa, kalış süresine ve vize türüne göre değişebilir. Başvuru ücretinin yanı sıra, gerektiğinde ek belgelerin çevirisi ve onaylanması gibi ek masraflar da oluşabilir. Başvuru ücreti ve diğer masraflar hakkında daha detaylı bilgi için Hollanda konsolosluğu veya yetkili vize başvuru merkezleri ile iletişime geçmek gerekmektedir.
Hollanda öğrenci vizesi başvuruları, başvuru tarihine ve yoğunluğa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genellikle Hollanda Konsolosluğu öğrenci vize başvurularını ortalama 15 iş günü içinde sonuçlandırmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Bu nedenle, vize başvurusu yaparken seyahat planınızı dikkate alarak yeterli zamanı ayırmak önemlidir.
Hollanda öğrenci vizesi sahipleri, öğrenci olarak kayıtlı oldukları kurumda yarı zamanlı (haftada en fazla 20 saat) çalışma iznine sahiptirler. Tam zamanlı çalışma izni ise sadece özel durumlarda ve çalışma şartlarının yerine getirilmesi durumunda verilebilir.
Eğer öğrenci vizesi sahibiyseniz, öğrenci olarak çalışmak dışında tam zamanlı çalışmanız yasaklanmıştır. Bu kuralın ihlali, vize işlemlerinizin iptaline neden olabilir ve ülkeye yeniden giriş yapmanızı engelleyebilir.
Dolayısıyla, Hollanda'da öğrenci vizesi ile sadece öğrenci olarak kayıtlı olduğunuz kurumda yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz. Tam zamanlı çalışma izni için ilgili kurumlarla ve Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (IND) ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Kısa Süreli Öğrenci Vizesi (Short Stay Visa for Study Purposes): Hollanda'da 90 günü geçmeyecek eğitim programları için verilen vizedir.
Uzun Süreli Öğrenci Vizesi (Provisional Residence Permit for Study Purposes): Hollanda'da 90 günden uzun süreli eğitim programlarına katılacak olan öğrenciler için verilen vizedir.
Hollanda İşletme Yönetimi (MBA) Vizesi: Hollanda'da bir işletme okulunda MBA eğitimi alacak olan öğrenciler için verilen özel bir vizedir.
Bilimsel Araştırma Vizesi: Hollanda'da bir araştırma projesi için çalışacak olan öğrencilere verilen vizedir.
Başvuru yapılacak programın türüne ve süresine göre farklı vize türleri gerekebilir.
Hollanda'ya eğitim amaçlı seyahat edecek olanlar, dil eğitimi ya da üniversite eğitimi fark etmeksizin Hollanda öğrenci vizesi almak zorundadırlar. Bu vize türü, kısa veya uzun süreli eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurması gereken bir vizedir ve Hollanda Konsolosluğu tarafından belirlenmiştir.
Başvuruda bulunacak olan öğrencilerin, Hollanda Konsoloslukları tarafından belirlenen belgelerin güncel olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bazı belgelerin orijinal olması zorunlu olabilmektedir. Hollanda vizesi için gerekli belgeler, öğrencinin gidiş amacına uygun şekilde hazırlanmalı ve Hollanda Konsolosluklarına sunulmalıdır. Tüm belgelerin asılları ile birlikte ikişer adet fotokopisi Hollanda Konsolosluğu'na sunulmalıdır.
Hollanda D tipi eğitim vizesi başvurusu yaparken, gerekli kriterlere uygun olarak başvuru yapmak gerekmektedir. Gerekli belgelerin güncel ve eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir. Aksi takdirde başvuru ret kararı alınabilir. Bu nedenle, başvuru yapmadan önce belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlandığından emin olmak önemlidir.
Pasaport: Pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az altı ay daha olması gerekmektedir. Ayrıca, pasaportunuzda en az bir sayfa boş olmalıdır.
Vize başvuru formu: Hollanda Dil Kursu vizesi başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.
Fotoğraf: Son altı ay içinde çekilmiş bir vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
Seyahat sigortası: Seyahat sigortası, vize başvurunuz sırasında sunmanız gereken bir belgedir. Sigorta, Schengen Bölgesi'nde geçerli olmalıdır ve minimum kapsam tutarı 30.000 Euro olmalıdır.
Uçuş rezervasyonu: Seyahat tarihleriniz için gidiş-dönüş uçuş rezervasyonları sunmanız gerekmektedir.
Konaklama rezervasyonu: Konaklama tarihleriniz için rezervasyon yapmanız gerekmektedir. Konaklayacağınız yerin adresi, adı ve telefon numarası gibi bilgileri de sunmanız gerekmektedir.
Gelir kanıtı: Dil kursu için ödeme yapabileceğinizi kanıtlayan belgeler sunmanız gerekmektedir. Bunlar arasında banka hesap özetleri, maaş bordroları, işverenin referans mektupları veya sponsorluk belgeleri gibi belgeler bulunabilir.
Önceki Schengen vizesi: Daha önce Schengen vizesi almışsanız, bunu da sunmanız gerekmektedir.
Öğrenci belgesi: Dil kursuna katılmak için öğrenci olduğunuzu kanıtlayan belgeler sunmanız gerekmektedir.
Bu belgelerin yanı sıra, başvuru yapacağınız Hollanda konsolosluğu veya elçiliği tarafından istenebilecek ek belgeler de olabilir. Bu nedenle, başvuru yapmadan önce ilgili kurumun web sitesinden gerekli tüm bilgileri kontrol etmeniz önerilir.
Hollanda'da kısa süreli dil eğitimi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Schengen vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Schengen vizesi, Hollanda'da kısa süreli seyahatler için (90 gün içinde) geçerlidir.
Hollanda vize başvurusunda kullanılacak pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfa bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvurusunda bulunan kişi yeni pasaport çıkartmak zorunda kalabilir. Hollanda vize işlemlerinde kullanılacak pasaport, son 10 yıl içinde çıkartılmış olmalı ve Hollanda vizesi geçerlilik tarihinin bitiminden 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır.
Hollanda Konsolosluğu Türkiye ve Hollanda resmi tatil günlerinde hizmet vermemektedir. Bu nedenle, vize başvurusunun Hollanda ve Türkiye resmi tatillerine denk gelip gelmediğine dikkat etmek önemlidir. Hollanda Konsolosluğu resmi tatil günlerini öğrenmek için internet sitelerinden bilgi alınabilir.
Reşit olmayan (18 yaşından küçük) kişiler Hollanda Vizesi başvurularını anne ve baba veya yasal vasi ile birlikte yapmalıdır. Ayrıca, noter tasdikli muvaffakatname belgesi de sunmaları gerekmektedir.
Hollanda Konsolosluğu, Hollanda vize başvurusu ile ilgili gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini ek görüşmeye çağırabilir. Bu nedenle, başvuru sahibinin gerekli belgeleri tam ve doğru şekilde hazırlaması önemlidir.